Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Између бола и ништавила одабрао сам бол", Дивље палме, Фокнер

rss

05.04.2019. Драган Весић

Тако то у животу обично бива - и када нам најтеже иде, када нам се чини да су сви бродови за нас потонули, а пацови одавно побегли, посада наравно удавила, када не постоји зид на који бисмо се ослонили, ми бирамо бол јер се плашимо мрака.

"Између бола и ништавила одабрао сам бол", Дивље палме, Фокнер

 Плашимо се ништавила. Плашимо се смрти. Лакше нам је да цео живот живимо  с болом, из дана у дан, баш као са перманентним стресом: немамо ни снаге ни одлучности да све окончамо па једноставно, на камијевски начин, пригрлимо апсурд - апсурдно се може волети, живети и владати.

За ово последње задужена је власт, напредна и напредњачка, али Ками о тој врсти апсурда не пише - није предвидео вештачке кинеске палме, али зато алексиначки напредњаци јесу. Зато ће да посеку дрворед у главној улици - шта ће нам зеленило? - и "посаде" скупе кинеске палме, по угледу на "врли нови свет", јер...

...ако је Палма у Јагодини први отворио вештачки дрворед, што у Алексинцу не би засадили вештачке палме као вештачка плућа града па уместо мириса липа има да мирише нешто вештачко и недефинисано док шетате главном улицом или седите у кафићу и у сумрак полуделог света испијате еспресо, а лепе жене пролазе кроз град: кришом бацате дискретне погледе или транспарентно буљите ако сте простачина односно сељачина (духовна категорија).

Дубаи (Уједињени Арапски Емирати) тамо где одлази џетполусвет и силиконске спонзоруше има вештацко острво у облику палме, знаци кич. Алексинац га засад нема, што не значи да неће, али прво треба да отвори зоолошки врт ако Палма има жирафу вишак.

Алексинац се поноси фонтаном у облику саркофага - не знам где је фараон? Општинским WC-ом од 30.000 евра где ти треба мастер диплома да уђеш под условом да имаш картицу резервисану за повлашћене (не знам јел мастер кард?) док путници-намерници, односно странке, имају на располагању пољски WC у дворишту општине.

Трећина града или више (?) недалеко од главне улице-шеталишта нема канализацију, а фекалије се изливају негде тамо, путеви немају рупе него кратере као да метеори свакодневно падају на разудену путну мрежу неразвијене општине, дивље депоније ничу као печурке после кише, сеоски Домови културе урушени и зарасли у коров као у нискобуџетним хорор филмовима... центар града има да блиста као Дубаи ноћу док уживамо у хладовини вештачких палми испијајући еспресо, сок или пиво.

На палмама неће бити прашине - само што ће у јавним предузећима морати да се уради нова систематизација - може и "амандмани" на постојећу - како би се упослила партијска радна снага да брише прашину - четвртком у зору пре изношења смећа.

Сад, да ли ће се протести петком увече одвијати испод вештачких палми зависи од рока: колико се одужи постављање-садња палми.

Фокнеров јунак је бар могао да бира између апсурда и ништавила - ови су изабрали уместо нас: вештачко уместо природног. Ми смо имали бољи избор, али смо на изборима изабрали да немамо избор.


# Алексинац протест Драган Весић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима