Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Филозофија апсурда

rss

11.02.2015. Миодраг Тасић

Апсурд долази од латинске речи absurditas, што значи бесмислица, то јест, глупост. Слично значење има и латинска реч absurdas, што би се опет могло превести као противречност. Дакле нешто што се коси са здравим разумом, логичка немогућност, неподобност!

Филозофија апсурда

Чему филозофирати о глупости? Зашто уопште замарати мозак бесмислицама?

Чини да се да има разлога говорити о апсурду. „Други негују театар апсурда, а ми државу апсурда!“ Одакле почети? Економија, на пример! Свакодневно слушамо и гледамо на независним и слободним медијима причу о великим економским успесима, доласку инвеститора, отварању нових радних места, запошљавању, о подршци страних „пријатеља“ успешним и храбрим српским реформама. И, свакако, невиђене похвале првом реформатору.  С друге стране економски показатељи, додуше стидљиво приказани углавном у неким скрајнутим вестима и чланцима, дају нешто другачију слику. На крају 2014. године Србија је била задужена са 22,76 милијарди евра. Спољни дуг износи 70,9 % бруто друштвеног производа. Иначе, наша задуженост законски је ограничена на 45 % БДП-а!

Крајем јуна 2012. формирана је нова власт састављена од СНС-СПС-УРС, која је преузела и спољни српски дуг у висини од 15,4 милијарди евра, да би 2014. била састављена опет нова власт, од старих актера, с изузетком Динкићевих региона. 

Дакле, за тридесетак месеци реформаторска власт задужила је земљу за 7, 3 милијарди евра. Отприлике само то ново задужење оптерећује сваког становника Србије са по 1.000 евра. Од новорођенчета до стогодишњака, ако таквих уопште има! У земљи у којој је просечна плата 400 евра, у којој су производни радници у мањини и где половина становништва не зна како изгледа новчаница од сто евра! Да нешто не штима са исказаним оптимизмом званичника показују и резултати из 2014. Прошле године забележили смо пад БДП-а за 2% а индустријска производња опала је за 6%:

На срећу нисмо једини по недоследности, по двојаким стандардима, по разлици између стварног и исказаног. Ни Европа ништа боља није. Рецимо, ствар „државе Косово!“ Демократска Европа, уз садејство и покретачку улогу такође демократске Америке, бомбама и пропагандом, новцем и наметањем у светским организацијама и телима створила је ту такозвану државу Косово. Пошто су Шиптари били угњетавани од Срба, разуме се. И кад су Шиптари добили државу, исто тако демократску, са слободним медијима, судством итд, сад више не желе да живе у сопственој држави. Беже на Запад. И још траже азил у Немачкој, Швајцарској, Аустрији... Многи дођу аутобусима до Суботице, па затим илегално преко мађарске границе. И како сада да разумеш Шиптаре, још мање Запад? Народ бежи из сопствене државе, толико жељене и очекиване, и траже азил? Ко их угрожава на Косову? Да не беже од оно мало Срба преосталих на Косову и неколицине српских јадника у Метохији? Можда су им политичка и друга права угрожена од неколико десетина Црногораца, мада сумњам у ту могућност због изузетног пријатељства руководства демократске Црне Горе и демократског Косова. А, тек Запад! За тај Запад Шиптари су увек били пожељан и добар народ које зли Срби тероришу. Створили су им државу, а сада неће да их приме. По мени то је апсурдно. Не могу да разумем и зашто би српске власти спречавале Шиптаре да одлазе на Запад преко Србије. Шта се нас тиче ко ће да путује и куда? Слобода кретања једно је од основних људских права. Нећемо ваљда поново да успостављамо недемократске методе?

Медији могу да слуде човека. Ако је неко несигуран у себе, због свега што му се десило и од онога што му следи, штампа, радио, телевизија, интернет, само могу да га дотуку. Опрезни, могуће и да су то паметни људи, радио гледају а телевизију слушају зачепљеним ушима. Интернет и друштвене мреже су им непознаница. Новине не купују, а ако их се некако и добаве, онда их користе за све друго осим за читање. Најчешће као замену за тоалет папир. С правом. Тако се боре за очување природе, уједно не загађују мозак. Двострука корист!

Тешко је у данашње време забранити медије. Међутим, мудри људи контролишу шта се пише и објављује. Зашто без разлога уносити немир у народ? Због чега објављивати лоше и непроверене информације, зашто стварати неспокојство код грађана? Медији, па и они најбезазленији, локални, штавише сајтови, нису за потцењивање. Нипошто. Баш ти локални медији и сајтови највећу опасност представљају. Мали камен велика кола претура. Мора ли да се зна колико рупа има у асфалту, то јест, колико асфалта има у рупама са еуфемистичким називом  путеви? Колико је квадратних метара нових паркинга изграђено? Зар сваки потрошени динар треба радном грађанину да се потанко предочи? Треба ли свака улица да буде насипана макар шљунком? Да ли свако насеље мора да има водовод, канализацију, контејнер? Не претерујмо. Нисмо ми Римско царство. Римљани, они стари, градили су водоводе, јавна купатила, путеве... Савремено друштво се не бави таквим превазиђеним достигнућима. Тривијалностима. Ово је време технике, аутомобила, народних кухиња...  И, фонтана. По фонтанама и многе мање средине личе чувеном Риму. Барокни Рим краси Фонтана ди Треви. Позната је по томе што се у њу баци новчић и замисли се нека жеља. Верује се да ће на тај начин жеља бити испуњена. Неки други мањи градови имају фонтану и највећа жеља тамошњим грађанима је да скупа фонтана већ једном проради!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


# СНС СПС Миодраг Тасић УРС друштвене мреже медији аутомобил дугови апсурд БДП Шиптари
@sns_aleksinac @socijalisti @regionisrbije @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима