Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Драгана Сотировски одбранила независно новинарство

rss

19.03.2016.

Драгана Сотировски, уредница нишког РТС-а је освојила још једну победу.
Иако смо навикли да њене победе буду везиване за новинарске награде, овога пута Драгана је стала у одбрану професије и поново победила.

Драгана Сотировски одбранила независно новинарство

У судском спору који је против Драгане покренула Љиљана Исаковић, некадашња директорка Специјалне болнице у Сокобањи, било је пуно проблема и притисака да се новинарка осуди, само зато што је извештавало у складу са правилима новинарске струке. После покушаја да суђење започне у Нишу, и наставка у Београду, крај је дошао јуче. Љиљана Исаковић је повукла тужбу, а све је кренуло овако.

Љиљана Исаковић је пре неколико месеци тужила уредницу дописништва РТС-а у Нишу Драгану Сотировски због њених извештаја о нерегуларностима у Специјалној болници. Тужба је поднета јер је г. Сотировски јавности изнела информације да је Љиљана Исаковић запослила сина и ћерку у болници и да их је о трошку болнице слала на усавршавање и зато што је новинарка објавила да је Специјална болница у поступку приватизације.

Претходно је директорка Исаковић упутила претње новинарки Сотировски, о чему су извештавали многи медији. Поред овога, пословодно и синдикално руководство Специјалне болнице упутило је крајем новембра и почетком децембра 2014. више писама генералном директору РТС-а у којима су без аргумената оспоравали професионализам новинарке Сотировски. Врхунац је била претећа порука да је Сотировски персона нон грата у болници „Сокобања”.

Годину дана раније, директорка Исаковић је у телефонском разговору директно претила Драгани Сотировски, због чега је новинарка поднела кривичну пријаву, али су Прво основно, а затим и Више тужилаштво оценили да претње нису толико озбиљне да угрожавају безбедност новинарке.

Хајка на новинарку Сотровски траје колико и њено извештавање о корупцији, непотизму и мобингу у Специјалној болници „Сокобања“. Сотировски је била изложена разним притисцима и уценама од новембра 2013. године, када је почела да истражује злоупотребе тадашње директорке болнице Љиљане Исаковић. Љиљана Исаковић је била 12 година директорка ове установе у чијем Статуту стоји да иста особа може бити директор највише осам година.

Последњих година против директорке Исаковић поднето је 11 прекршајних пријава. Болница је кажњена са 900 хиљада динара, а директорка са 65 хиљада динара.

Најновије вест каже да је Општинско јавно тужилаштво у Алексинцу у међувремену поднело оптужни предлог суду у Алексинцу против Љиљане Исаковић, за злоупотребу службеног положаја.

Јужна Србија Инфо


# Алексинац Ниш суд Сокобања Јужна Србија РТС Драгана Сотировски специјална болница Љиљана Исаковић тужба
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима