Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Црна Бисерка

rss

03.04.2014. текст: Рајко Недић

Нису проблем само Соња Бисерко и њој слични. Сами смо криви што смо дозволили да такви воде главну реч у овој држави

Црна Бисерка

Наши су бисери расути по целом свету. Овде се ради о бисеру, црном бисеру са ових простора - Соњи Бисерко. Њен НВО опус, започет пре двадесетак година, ових дана кулминирао је сведочењем у Хагу. И то као сведок тужиоца, државе Хрватске. Без обзира на то како је и колико наша земља умешана у злочине у ратовима на простору бивше Југославије, срамно је што је ова жена сведочила против Србије. И начин на који је то урадила.

Свима је одавно јасно чему су служиле и још служе поједине НВО. Од почетне, добре и племените идеје о заштити људских права, својеврсним контролорима власти, грађанској опцији, постале су временом сива еминенција нашег друштва. Ушле су заправо у своју супротност. Данас и обичан човек буквално треба да води рачуна шта прича, јер се лако може наћи на удару ових моћних и утицајних организација у свим структурама друштва, па и саме државе. Они могу да кажу шта хоће и ако их, не дај боже, критикујете или нисте истомишљеник, одмах дају знак за узбуну или вам прикаче неке етикете.

Знамо већ које. Иначе, служе се опасним заменама теза и тешком демагогијом.

Претварају све у једноумље, оно против чега су се на почетку борили. А неки су за то били и данас су дебело плаћени. Знамо већ како.

Соња Бисерко, предводник овог корпуса, испала је већи Хрват од Хрвата у (из)лагању у Хашком суду. Не само да је оцрнила своју државу и пљунула по жртвама и породицама већ је својим "бриљантним" и "од бисера" наступом изненадила и највеће хрватске екстремне десничаре и "праваше". Тврдила је иначе ова дипломирана економисткиња и баратала историјским чињеницама и оно што ни Хрвати нису изнели у својим излагањима. Сведок тужиоца надмашио је и самог тужиоца! Па овако нешто нису очекивали ни Хрвати. "Растурила" им је напад и концепцију, "скинула" је и бана Јелачића са коња и кренула - на Србију. Верујем и да је њима било непријатно када су чули небулозе попут оних да је Србија деценијама раније припремала цепање СФРЈ, да ниједна друга држава није размишљала о одвајању и одласку из Југославије осим Србије, да је Србија одувек негирала права Македонцима, Хрватима... Да је водила крсташки рат против Југославије?! Мало ко би у свету имао савести да сведочи у спору против своје земље. А управо то је изјавила Соња - да је баш гласала по савести.

Али нису проблем само Бисерко и њој слични. Сами смо криви што смо дошли у ову ситуацију и дозволили да такви воде главну реч у овој држави, и то без икаквих последица. Могу да замислим како би овако срамно излагање прошло у некој другој земљи. Наравно да треба да постоје НВО и да излажу своје ставове, па чак и оне који нису пријатни и који нас боле. И које можда нећемо или не желимо да чујемо и прихватимо. Да су и наши сународници извршили тешке злочине. Али овакво понашање је прекршило сваку меру. Не треба ни да чуди, каква нам је држава, где се не зна ко пије, а ко плаћа.

Гласноговорници белосветских моћника одавно су нас узјахали. Али ту се бар зна ко плаћа. Зато и нема онога за шта се наводно залажу. Да су све жртве једнаке.


Рајко Недић

Коментара: 0


# Рајко Недић Соња Бисерко
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима