Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Жртва афере "Украдене бебе": Измислили су ми и оца и мајку

rss

25.06.2019. Вечерње новости

За "Новости" први пут говори Млађан Радивојевић из Доњег Адровца, који има доказе да је украдена беба. ДНК анализа ће ускоро показати да ли је пронашао своје биолошке родитеље

Млађан са Верицом Радивојевић Фото И. Маринковић

МЛАЂАН Радивојевић (38) из Доњег Адровца, код Алексинца, прва је особа за коју је доказано да је украден као беба. Имена његових родитеља у свим постпорођајним документима, укључујући и матичне књиге - измишљена су. Ни мајка, ни отац не постоје! Млађан је имао само три месеца када је дат на усвајање.

- Лечила сам се од стерилитета, 14 година нисмо имали деце. Пријавили смо се за поступак усвајања и стављени на листу чекања. Брат од стрица мог мужа био је начелник полиције у Алексинцу. Вероватно да би се њему додворили, тек, у центру за социјални рад нашли су нам брзо дете - прича Верица Радивојевић (71), Млађанова усвојитељка.

Бебу су јој, каже, донели тадашњи директор Центра Алексинац Славољуб Момчиловић и радница Ангела Станимировић.

- Донели су га у болничком чаршаву и Момчиловић је рекао: "Ако ти се не свиђа, можеш да га замениш" - сећа се Верица.

Усвојитељи су били збуњени, али толико су се радовали детету да су врло брзо на ово заборавили. Млађан је од најранијег детињства знао да је усвојен, али није имао жељу да трага за родитељима. И Верици и њему су у Центру рекли да је мајка била млада и да је побегла из болнице одмах после порођаја.

- Када сам и сам добио троје деце, пожелео сам да сазнам ко ме је родио, да се не деси да моја деца, не знајући, једног дана уђу у брак с братом или сестром. Службеница Центра ми је само усмено потврдила да ме је мајка оставила у болници - прича Млађан.

Зато су се он и супруга Милица обратили Радиши Павловићу из Владине Комисије за нестале бебе и председнику Удружења "За истину и правду о бебама", и Миланки Момчиловић из истог удружења. Тек после њихове ургенције, Млађан добија извод из матичне књиге и клупко почиње да се одмотава. Из авиона се видело да је документација фалсификована. Наводно је рођен 3. марта 1981. у крушевачком породилишту, а у болничком протоколу писало је име измишљене мајке Снежане Стојановић из села Прћиловица, девојачко презиме Милојевић, и оца Синише Стојановића из Доњег Адровца. Прва пријава Млађановог рођења била је под презименом Стојановић. Међутим, болница шаље матичној служби истог дана нову пријаву, где се брише брачно стање и постојање оца, и дечак сада има само мајку и име Ненад Милојевић. Ни на једном документу не постоји потпис мајке.

- Занимљиво је да је, сада већ покојни, матичар Лука Стојановић, уписао дете у матичне књиге рођених 10. марта, а извод из болнице стигао је тек дан касније - каже Павловић.

Радивојевићи су дечака усвојили 2. октобра 1981. и дали му данашње име и презиме.

Када је кренуо у потрагу за мајком, испоставило се да жена која се води као његов биолошки родитељ, није уписана ни у матичној служби у Алексинцу, нити у Житковцу (надлежном за Прћиловицу и Доњи Адровац). Не постоји ни отац, који се појављује у првом изводу, као ни подаци да је икада склопљен брак између родитеља. Директорка Центра за социјални рад у Алексинцу признала је да његовог, али и још 28 досијеа о усвајању у периоду 1976-1985. године - нема!

Када су из Удружења изашли први пут у медије с Млађином причом, не откривајући му идентитет, јавиле су се две породице којима су деца умрла тог пролећа у крушевачком породилишту, али они сумњају да су отета. Прво дете наводно је преминуло 10. јуна 1981. Друго је "преминуло" 4. марта, иако су Млађану тврдили у крушевачкој болници да ниједна беба није умрла у време када је он рођен. Друго дете је, као и њега, у матичне књиге уписао Лука Стојановић, и то исто 10. марта, иако је пријава из болнице стигла тек дан после. ДНК анализа ће ускоро показати да ли је нека од ове две породице Млађина.

ЗАУВЕК МЛАЂИНА МАЈКА

КАД сам почео да тражим биолошку мајку, био сам пун беса и једа што ме је оставила, и хтео сам да јој то и кажем. Међутим, када сам схватио да сам украден, сада желим да сазнам ко су ми родитељи - каже Млађан. У овоме га подржава усвојитељка Верица, и додаје да ће она, упркос свему, заувек остати његова мајка.

Извор: Вечерње новости / Аутор: В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ


# Прћиловица Доњи Адровац крађа Вечерње новости бебе
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима