Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

За напуштене кучиће три пута више него за двогодишње дете?

rss

12.02.2015. Д. Остојић

Бесмисао државне политике и локалне власти у Алексинцу, у најмању руку, показују да о напуштеним псима држава три пута више брине него о малој деци.

За напуштене кучиће три пута више него за двогодишње дете?

Анализа коју ћу приказати је крање једноставна. Полазим од неколико претпоставки.

Навешћу их редом.

Сви смо сагласни да држава треба да брине о напуштеним псима кроз општинске азиле, тј. финансирањем шинтерске службе у оквиру комуналних предузећа.

Сагласни смо да држава треба да брине о деци у оквиру породица које су слабијег материјалног стања кроз форму у народу познатом као дечији додатак.

Знам да ће ми многи замерити да ми је неукусно поређење, јер поредити децу и напуштене псе је претеривање. За оне који више воле псе од људи ја ћу бити неко ко ради против напуштених паса, за оне који више воле децу ја ћу испасти кретен јер ми је то поређење уопште пало на памет. За оне умерене којима и сам припадам, јер сматрам да је љубав према деци и псима, љубав која је на различите начине брига о вољеном бићу, е за такве ће ова анализа бити занимљива.

Крећемо од званичних података. Општинско веће у Алексинцу је донело одлуку да се износ за исхрану напуштених паса у алексиначком азилу смањи, па да дневни трошак исхране по једном псу са 350 динара буде 270 динара. Дакле за храну једног напуштеног пса се дневно издвоји из алексиначког буџета 270 динара. Ако месец има 30 дана то му дође 8.100 динара за једну напуштену куцу.

Дакле за две напуштене куце алексиначки порески обвезници плате 16.200 динара сваког месеца.

Идемо даље. За двоје деце месечни износ дечијег додатка у земљи Србији износи тачно 5.240 динара. Дакле држава овим износом жели да помогне породицама слабијег материјалног стања подизање двоје деце. Тај новац или иде за исхрану деце или куповину памперса, купки сапуна или млека итд. Дакле са једне стране имамо 16. 200 динара само за исхрану два напушетена пса, а са друге стране 5.240 динара за дечији додатак за два детета у оквиру породица слабијег материјалног стања.

Однос утрошеног новца је један према три у корист напуштених паса.

Поставља се основно питање, да ли је неко у том алексиначком већу ставио прст на чело и рекао "аман људи па зар једно куче у алексиначком шинтерају заиста поједе храну за 8.100 динара месечно?"

Ко брине о смислу овако бесмислених одлука?

Да будем потпуно искрен, заиста сматрам да је проблем напуштених паса у Алексинцу велики. Постао сам досадан пишући о томе. Такође, наводим да поштујем и ценим све оне који се баве заштитом паса луталица итд. Али, заиста је претеривање да се за подизање двоје мале деце даје три пута мање пара него само за исхрану два пса.

Немам поуздане информације колико напуштених пса има у алексинанчком азилу, али знам још један бесмислени податак. За решавање проблема напуштених паса из алексиначког буџета ће у 2015. години бити потрошено 11.000.000 динара, а за субвенционирање незапослених алексинчана 3.000.000 динара.

 

Коментара: 9


# буџет општина пси деца општинско веће азил брига
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+5) (-1)

  jelena 13.02.2015.
  To je zato što sa decom ne mogu da se prave špekulacije.......a nesretni psi dobijaju taj novac samo na papiru.....Oni ne mogu da govore,pa su savršeni za špekulacije. Sramota

 • (+4) (-4)

  Maja 13.02.2015.
  Ma tako i treba psi su uvek zahvalni a deca kad porastu ne slusaju nikoga samo piju puse i drogiraju se.

 • (+1) (-3)

  Goran 13.02.2015.
  Trebalo bi deci da daju 16000,a za pse 5000.
  Valjda je logičnije???

 • (+5) (-6)

  Koki 13.02.2015.
  Dobro bre Ostojicu mani vise te pse lutalice, dosadio si i bogu i narodu, sta su ti ti kucici krivi. Pisi kako je doslo do tog problema sa psima lutalicama. Zbog Nemarnosti ljudi, kao sto si i ti

 • (+15) (-2)

  Otvoriti Azil i dati ga Volonterima koji vole pse 13.02.2015.
  Sve me stra da se tolko para potrosi oko pasa u sinteraju. Te pare idu u ko zna cije dzepove. Treba zatvoriti Aleksinacki Sinteraj i zaposlenima u njemu dati otkaz. Cast izuzecima koji rade u njemu , ali velika vecina njih mrzi i samog sebe a kamoli zivotinje. Licno sam video kako se zaposlenu u Komunalnom ophode prema psima

 • (+4) (-1)

  Azil za pse 13.02.2015.
  Ova vlast treba da napravi jedan veliki azil za pse, bar po necemu da budu upamceni po lepom, a ne po wc-ima OD 30 000 EUR, , mermenim platoima od 400 000 eur, skupim pokvarenim fontanama, rodjackim zaposljavanjima, luksuznim automobilima, kaficu OTISa od 30 000 eur., itd i itd

 • (+5) (-4)

  Dosadan si ostojicu 13.02.2015.
  Sta li si zapeo sa kucici. Kad nemas sta da pises a ti kucici pa kucici

 • (+14) (-2)

  Bolje ti vidi u ciji dzep idu tolke pare 13.02.2015.
  Da se stvarno toliko para izdvaja iz budzeta za pse lutalice ne bi 90% pasa u Sinteraju bili na samrti, izgladneli i sugavi

 • (+14) (-2)

  sizif 13.02.2015.
  kucici piju vodu koja nista ne kosta i dobiju po jedan hleb ali stari od juce koji kosta 20din i to im je hrana za taj dan.pomnozeno sa 30 dana ispada da potrose na kuce oko 600 din.neka bude i 1000 din za mesec.7000 neko stavi u dzep ili je to neki vid donacije za plate.ma sve lopov do lopova.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима