Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Трњану расте број деце која су заражена коронавирусом

rss

12.07.2021. Н1

Број заражених ученика основне школе у алексиначком селу Трњану порастао је са јучерашњих двоје, на осморо, рекао је данас за агенцију Бета епидемилог и директор Дома здравља у Алексинцу Родољуб Живадиновић.

Фото: архива

Према његовим речима, коронавирусом заражено је и четворо наставника, као и поједини родитељи ученика.

„Број оболеле деце расте због чега смо у сарадњи са Инситутом за јавно здравље у Нишу и Институтом Батут одредили изолацију од 14 дана за све ученике школе у Трњану који су 5. и 6. јула били на екскурзији“, казао је Живадиновић.

Претпоставља се, додао је, да су се ученици код којих је вирус потврђен заразили на матурској вечери која је била 1. јула, или приликом састављања листа жеља 3. јула.

„Очигледно је да је до заражавања дошло раније, али је сигурно да су се нека деца заразила и на екскурзији. Они ће се тек у наредних седам до осам дана јављати лекару. Видећемо колики ће то број бити, али нисам оптимиста јер на екскурзијама постоји близак контакт ученика“, истакао је Живадиновић.

Казао је да сви оболели ученици и наставници имају благе симптоме болести.

„Симптоми су слични прехлади, тако да ни деца, а ни родитељи нису одмах посумњали да се ради о коронавирусу. Открили смо ширење епидемије када је једно од деце које се јавило лекару рекло да није само оно прехлађено, да има још деце са сличним симптомима“, изјавио је Живадиновић.

Како је казао, одмах по откривању ширења епидемије апеловао је на све родитеље и укућане деце која су ишла на екскурзију да се у наредних 14 дана уздрже од контаката са родитељима и пријатељима, како би се стало на пут ширењу епидемије.

„Апел важи и за родитеље и укућане деце која немају никакве симптоме јер се врло често догађа да су деца асимптоматски преносиоци болести“, нагласио је Живадиновић.

Додао је да се до сада, на жалост, мали број становника алексиначке општине одазвао позиву за вакцинацију против коронавируса.

Према његовим речима, прву дозу примило је 40,2 одсто пунолетних становника, а обе дозе 35 одсто.

Извор


# Родољуб Живадиновић Трњане коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима