Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У суботу у 14 часова блокада улица и у Алексинцу

rss

03.12.2021. У центар

Ако је судити по објавама појединца и више еколошких, студентских и опозиционих организација, али и политичких странака, Србија ће сутра стати на најмање два сата. Предлози два контроверзна закона неочекивано су успели да уједине традиционално подељене грађане који све масовније излазе на блокаде путева. Тако је за сутра најављена двосатна блокада саобраћаја у најмање 40 градова и општина у републици.

У суботу у 14 часова блокада улица и у Алексинцу

У Алексинцу у 14 часова окупљени ће блокирати улицу код аутобуске станице.

Списак се константно ажурира, а за сада је извесно да ће блокада бити у Алексинцу, Апатину, Аранђеловцу, Београду на више локација, Бољевцу, Бору, Чачку, Горњем Милановцу, Ибарској магистрали на три места, Јагодини, Кикинди, Кладову, Костолцу, Краљеву, Крагујевцу, Кули, Лазаревцу, Лозници, Лесковцу, Младеновцу, Нишу, Неготину, Новом Пазару, Новом Саду, Новој Вароши, Обреновцу, Панчеву, Пожаревцу, Пожеги, Пријепољу, Смедереву, Смедеревској Паланци, Сремској Митровици, Суботици, Шапцу, Кули, Топлици, Ужицу, Ваљеву, Великој Плани, Великом Градишту, Власотинцу, Зрењанину, Зрењанинском путу…

Организатори не крију да је циљ да се полицијске снаге развуку тако да не могу у пуној мери да користе расположива средства за евентуално разбијање демонстрација. Уље на ватру доливају и опречне изјаве министра Александра Вулина који је пре два дана рекао да ће „полиција применити насиље“ али је сам себе демантовао дан касније када је најавио да снаге реда неће реаговати изузев у крајњој нужди, ако буду нападнуте. Једна од претпоставки која се може прочитати на друштвеним мрежама је да ће се полиција вероватно повући и тако ослободити простор хулиганима и навијачким групама за које се тврди да су под контролом режима, а чији је задатак да се „обрачунају са демонстрантима“. У прилог овој тврдњи иде и обраћање НВО „Лила револуција“. Из ове организације, која иначе није пријављена у АПР-у, најављује да ће љубичастом бојом прскати возила која ће учествовати у блокадама саобраћаја. Ова бизарна претња изазвала је буру реакција на Фејсбуку, а све се своди на то да ће демонстранти „умети да се одбране“.

Како је јуче јављено, блокади путева прикључите се и неке студентске организације и заједнице које окупљају адвокате.

Аналитичари сматрају да је српско друштво на великом испиту али и наводе да председник Србије Александар Вучић има простора да се „елегантно извуче из непријатне ситуације“ и једноставно не стави потпис на спорне законе. Ова опција је вероватна јер се процењује да Вучићу никако не одговара нестабилна ситуација четири месеца пред председничке и парламентарне изборе заказане за април наредне године.

Извор


# Алексинац Александар Вучић саобраћај протест
@avucic @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима