Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Трећина грађана Србије не верује или сумња у постојање коронавируса

rss

12.12.2020. Н1

Београдски центар за безбедносну политику (БЦБП) урадио је истраживање на тему коронавируса у Србији. По њиховим подацима већина грађана Србије сматра да ће здравствена криза изазвана коронавирусом имати озбиљне економске последице, док трећина грађана не верује или има озбиљне сумње у постојање коронавируса.

Трећина грађана Србије не верује или сумња у постојање коронавируса

Истраживање, које је спроведено током октобра 2020. године, показало је и да трећина испитаних грађана сматра да је пандемија праћена опадањем нивоа демократије у Србији, а од тог броја 29,3 одсто испитаника сматра да је дошло до ерозије демократије.

Приближно исти проценат сматра да су одлуке надлежних институција угрозиле демократију, а скоро четвртина сматра да је сва власт у рукама једног човека.

"Грађани су исказали највеће поверење у здравствени систем, док је поверење у председника државе, као и у Кризни штаб за заштиту здравља становиштва од заразне болести ЦОВИД-19, скоро подељено", наводи се у саопштењу БЦБП.

Готово 70 одсто грађана сматра да је Кина дала највећу финансијску и хуманитарну помоћ за време пандемије. Иако и даље није познато колики је износ кинеске помоћи, процењује се да је Европска унија била та која је највише помогла Србији у борби против коронавируса.

"Кина је ипак у очима грађана убедљиво на првом месту, што је резултат обимне пропаганде коју је власт спровела током пандемије", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, такве поделе су последица лошег информисања грађана о току и последицама пандемије и честих контрадикторних порука које упућују Кризни штаб и органи власти.

Како је показало истраживање, управо то је један од највећих проблема руковођења пандемијом.

"Највећи број испитаних грађана сматра да је за боље управљање пандемијом неопходно боље информисање, строже кажњавање због непоштовања мера и боља организација", саопштио је БЦБП.

Извор


# коронавирус истраживање
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима