Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинчанин предводи „Србију на Инстаграму”

rss

17.05.2017. Јужна Србија Инфо

Три Марка – један из Алексинца, други из Крагујевца, а трећи из Ниша – интензивно раде на промовисању наше земље

Алексинчанин предводи „Србију на Инстаграму”

Пре четири године, док је друштвена мрежа „Инстаграм” лагано бројила активне кориснике у Србији, Алексинчанин Марко Нисић (25) одлучио је да своју земљу приближи њеним грађанима, али и странцима. Основао је страницу „Инстаграм Србија” (@ig_srbija) која данас броји више од 15 хиљада пратилаца. Са препознатљивим обележивачем #instagramsrbija наша држава ушла је у светску инстаграм заједницу. У разговору за „Политику” каже да му похвале на рачун идеје и реализације пријају, јер онда зна да је урадио праву ствар.

– Идеја ми је да окупим људе који би се упознали са Србијом из углова гледања обичних али талентованих људи и добили предлоге за посету одређеним деловима земље. Тако смо се међусобно упознавали, размењивали искуства и инспирисали једни друге.

Љубав према природи и планинарењу из средњошколских дана проширила се и на фотографију која у њему буди креативност и када је потребно – смирује га. Фасцинирају га планине Ртањ, Озрен, Сува и Стара планина и радо их изнова посећује, јер увек нађе нови угао за добру фотографију. Жеља му је да обиђе Шар-планину и Заовине, као и да проба рафтинг на Тари.

Бајковити Копаоник (Фото Инстаграм / @marko.kosovcevic)

Сличан укус има и Марко Косовчевић (34), програмер из Крагујевца, који се од напорног посла за рачунаром опушта уз прављење фотографија на бајковитим местима у нашој земљи које дели са својим пратиоцима на „Инстаграму”.

– На мојим фотографијама углавном су присутни пејзажи, магловите и снежне сцене, као и призори из шуме. Издвајам планине Рудник, Голију, Копаоник и увек инспиративну Овчарско-кабларску клисуру. Волео бих да посетим југоисточну Србију, а посебно – Суву и Стару планину.

Ниш (Фото Инстаграм / @markodvetackev)

За разлику од претходних саговорника, Марка Стојановића (27), лекара из Ниша, највише инспирише урбана средина: улице, гужве, саобраћај...

– Заљубљеник сам у широке кадрове, панораму града, прометне улице. Пењем се на кровове солитера и одатле хватам неки оригинални поглед који раније није забележен у мом граду. Заласци са висине су упечатљиви посебно ако се у кадру види и нека од знаменитости Ниша.

Импресиониран је Сићевачком клисуром, где се из села Сићево протеже диван поглед на клисуру и Нишаву. Као препоруку за посету увек даје свој град – Ниш, првенствено због многих историјских споменика које сведоче о његовој бурној прошлости. Волео би да посети Увац, Пештер и Рашку област.

Велики потенцијал, недовољна искоришћеност

Саговорници су сложни да су туристички потенцијали Србије недовољно искоришћени и да још доста мора да се уради како би се то поправило. Нишић замера што се исте локације промовишу већ двадесет година, док су друге – запостављене, док Косовчевић наводи недовољно улагање у инфраструктуру, као и стварање и промовисање занимљивог садржаја који би привукао туристе. Стојановић посебно истиче слабу заступљеност југа Србије на туристичкој понуди, првенствено због застарелих хотелских смештаја и објеката који пропадају, као и лоше организације локалних туристичких организација. Похваљује „Нишвил” и Филмске сусрете који привлаче велики број туриста. Због објављивања одличних фотографија из Ниша и околине, на сарадњу га је позвала Туристичка организација града Ниша ради промовисања јужне Србије.

Лазар Ковачевић, Политика
Јужна Србија Инфо


# Алексинац Ниш саобраћај фотографија Јужна Србија Стара планина Крагујевац инстаграм Марко Нисић Инстаграм Србија
@markonis18 @ig_srbija @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима