Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Језиво село код Алексинца годинама регрутује просјаке за Европу

rss

05.01.2020. Телеграф.рс

Махала у алексиначком селу Прћиловица већ деценијама неформални је регрутни центар за просјаке свих узраста који одавде крећу пут градова Србије, региона па и целе Европе.

Језиво село код Алексинца годинама регрутује просјаке за Европу

Читаве, по правилу многочлане породице, определиле су се за прошњу у виду заната уназад стотинак година. Главни адут су им деца, укључујући и бебе, које мајке немилосрдно искоришћавају како би дирнуле срца пролазника и искамчиле новац.

Баш због оваквог начина живота ово село је било поприште неких од најстрашнијих злочина према деци, језивих случајева злостављања, па и инцеста.

Међутим, сваки покушај да се овом ужасу стане на крај окончавао се без резултата, јер у селу влада завера ћутања у шта се уверио и репортер Телеграфа истражујући један случај просјачења који се умало кобно завршио.

Блатњави сокаци, уџерице које изгледају као да ће се сваког тренутка срушити, гомиле смећа и мусава деца која трчкарају на све стране, први је утисак који ће стећи свако ко забаса у ово село. Мештани су предусретљиви, али само до тренутка док се не спомене просјачење. Листом тврде да нико из њиховог села то не ради, те да живе од социјалне помоћи и прикупљања секундарних сировина, нудећи најневероватнија објашњења за доказане случајеве прошње чији су актери из Прћиловице.

Изузетак није била ни породица шеснаестогодишњака који је новембра прошле године избоден у Нишу док је тражио новац од пролазника на Булевару Зорана Ђинђића. Његов отац казао је новинару Телеграфа да је дечак одлазио у Ниш да наводно купује мобилне телефоне, које су препродавали у селу, прећуткујући чињеницу да је тинејџер месецима "стациониран" испред Клиничког центра, где мољака за новац. Чак је "објаснио" да се на месту где је рањен нашао грешком, јер је наводно погрешио аутобус којим је требао да оде до нишке пијаце.

Пре седам година у Прћиловици је дошло до ужасног злочина чији је извршилац био десетогодишњи дечак. Малишан је из никад утврђених разлога угушио двогодишњу сестру, док је њихова трудна мајка била у прошњи. И тада је новинарима речено да је мајка наводно била код лекара, иако је виђена у Нишу како проси.

Центар за социјални рад у Алексинцу тада је саопштио да је иста жена родила најмање шесторо деце али да се тачан број не зна јер је "ординирала" по градовима од Србије до Црне Горе. Преживела деца су јој одузета и смештена у хранитељску породицу.

По злу је чувена и једна породица која је пре шеснаест година продала петоро деце узраста од пет до десет година ради прошње, за 1.250 евра. Органи гоњења муку су мучили да им докажу кривицу, јер је цело село потписало петицију да нису криви, те да су малишане само дали рођацима јер нису били у стању да их чувају, с обзиром на то да су их имали десеторо.

Осман Балић, директор Јуром центра и председник председништва Лиге Рома која окупља сва ромска удружења, апелује да се Прћиловчанима стане на крај јер, како истиче, брукају све припаднике ове етничке мањине.

Они су специфична заједница, на неки начин и изолована, изјашњавају се као Роми, али се са другим Ромима не мешају. Тамо живе последњих сто година и све време се баве просјачењем. Тамо има и инцеста и свачега, лично сам их пријавио полицији због продаје деце, али је све узалуд. Не само што шаљу просјаке по региону, просјаке из Прћиловице можете срети не само у земљама у окружењу већ и у Бриселу и у Амстердаму. Морају бити процесуирани сви који су умешани у ту нечасну работу, јер бацају љагу на све Роме - наглашава Балић.

Он је својевремено упозорио и Интерпол на породицу која је продала петоро деце, истичући да се они бар десет година баве трговином људима.

Братислав Тимотијевић, дугогодишни руководилац одељења за малолетничку делинквенцију у нишкој Полицијској управи, сада у пензији, добар део свог радног века бавио се баш Прћиловицом.

- То село нам је задавало и задаваће главобољу, јер је тамошњим мештанима просјачење основни извор прихода. Прошња је трансгенерацијско занимање, од деде до унучади сви се тамо тиме баве. За просјачење их припремају од малих ногу, мајке их као бебе воде да просе и како расту тако настављају. Можете их срести свуда, уз прометне саобраћајнице, градском превозу, шеталиштима... Досадашњи наши напори дали су мало резултата, јер нисмо имали ни адекватну законску регулативу. Све се сводило на то да их вратимо у Прћиловицу, Центар за социјални рад им да новац, а они се следећег дана појаве тамо одакле смо их склонили - каже Тимотијевић.

За гашење овог просјачког центра, како наглашава Тимотијевић, потребна је координисана акција, јер само системско деловање може да заустави експлоатацију деце.

- Мора да се укључи локална заједница, ромске и невладине организације, да се направи свратиште за децу улице јер су она у великом проблему. Осим за прошњу, девојчице се продају за малолетничке бракове а шта се после са њима дешава немогуће је утрдити. Највише извршилаца и жртава трговине људима је баш из овог села, полиција то не може решавати од ситуације до ситуације  - објашњава бивши инспектор.

Нови Законик о кривичном поступку санкционисао је навођење на прошњу као кривично дело стављајући је у оквир трговине људима. Прописане су и строге казне од три па до чак дванаест година за навођење и принуду на просјачење.

Извор


# Алексинац Ниш Прћиловица саобраћај Центар за социјални рад просјачење
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима