Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саша Ристић, колекционар из Рутевца - чувар историје

rss

07.01.2018. Јужне Вести

Још од раног детињства, Саша Ристић, из села Рутевац, се бави колекционарством, а праисторијско благо древног насеља Preasidium Pompei, антику, милитарију, стари новац и још много тога чува у својој кући која је налик музеју.

Саша Ристић, колекционар из Рутевца - чувар историје

Саша наводи да је још са десет година први пут завирио у бабин орман и тамо пронашао стару пару, а од тада има нескривену жељу да старе предмете заштити од заборава и сачува за генерације које долазе.

У његовој кући налази се топ из ослободилачких ратова, рампа из доба Цара Константина, чинија стара преко 6 хиљада година, али и портрети Слободана Милошевића са Газиместана и једна бакарна плоча са самита несврстаних коју је пронашао на отпаду.

Ја немам деце, па ћу вероватно део своје колекције, када за то дође време оставити у легат музеју, а од нечега обезбедити услове за старост. Данас је, између осталог, старина начин за зараду - наводи Саша и напомиње да је његов мотив ипак онај да старе предмете спаси од пропадања.

Недалеко од његове куће, налази се и школа, али како каже, наставници немају интересовања да децу на конкретним примерима уче историји. Наиђе, ту и тамо, по нека радознала дечија душа, а он се потруди да каже какво благо крије алексиначки крај.

Због чега се одлучио да скупља само старине са простора на ком је рођен, погледајте у видео прилогу.

Н. Марковић, Јужне Вести уз подршку Општине Алексинац.


# историја Рутевац Јужне вести Саша Ристић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима