Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

РТС на обуци Жандармерије у Алексинцу (Видео)

rss

28.04.2021. РТС

Откривање и неутрализовање криминалних група један је од основних задатака Жандармерије. Екипа РТС-а је у Алексинцу забележила како изгледа обука Жандармерије и како се припремају за изазовне задатке.

РТС на обуци Жандармерије у Алексинцу (Видео)

Обука и посао у Жандармерији су захтевни, али је на конкурс стигло више од 1.000 пријава за око 100 кандидата. Многи су од малена желели да постану део Жандармерије.

"Када сам видела конкурс за Жандармерију баш сам се одушевила, као да сам то чекала целог живота. Тада су сви моји послови обустављени и тада сам кренула са напорним припремама да најпре прођем сва та тестирања како бих дошла до самог дрила", каже Јована Николић, полазница обуке.

Жељко Станојковић истиче да му је Жандармерија одувек била жеља и да се због тога пријавио. "Надам се, ако све буде како треба, да ћу остварити своје снове", додаје Станојковић.

Комплекс у Алексинцу чине бројни кабинети за стручне предмете, расклапање и склапање оружја, картографија и оријентација са савременим ГПС уређајима.

"Обука у Жандармерији траје 365 радних дана. Што се тиче полицијских службеника који су на основној обуци, ово је само део, односно увод, њихови први кораци у јединици. Они ће завршити полицијски курс на начин који организује МУП, добијају решење за пријем у Министарство унутрашњих послова", објашњава мајор Жандармерије Славиша Димић.

Осим вежбања на полигонима, важан сегмент је и обука у базену.

"Имамо и сегменте где им везујемо руке иза леђа и гурамо их у воду да их ослободимо, да се у води понашају као у природној средини", наглашава поручник полиције Миле Делибашић. 

Основни задаци припадника Жандармерије су сузбијање тероризма, борба против организованог криминала, помоћ у ванредним ситуацијама, али и одржавање јавног реда и мира.

Извор

 


# Алексинац Ана Николић жандармерија
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима