Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Реаговање директора Нишвила на изјаве градоначелнице Ниша и шефа Градске буџетске инспекције

rss

24.08.2022. Нишвил тим

Најавна прес конференција Филмских Сусрета у Нишу углавном је протекла у глумачком монологу шефа буџетске инспекције града Ниша уз свесрдну асистенцију градоначелнице града Ниша. Обоје су говорили о непостојећем папиру да се против директора Нишвила у Посебном одељењу Тужилаштва за борбу против корупције води предистражни поступак.

Вања Кесер

 Директор Нишвила је изјавио да је истоветну информацију чуо 8. марта на састанку код градоначелнице и да је јуна поднео истом тужилаштву захтев и почетком јула добио уверење да се против њега не води никакав поступак. 
(У СЛИЦИ ИСПОД)

Иначе, предкривични поступак су обоје најавили као очигледан вид криминала иако је то најобичније прикупљање података по захтеву било кога.

 Нишвил такође може сада поднети против градоначелнице кривичну пријаву за притисак на тужилаштво и тужилаштво је дужно да то узме у разматрање и крене у прикупљање података али би вероватно одбацило такву пријаву. 

Нишвил је тужио иначе Град и буџетску инспекцију због решења о враћању 877.000 динара, а шеф буџетске није смео да потпише сопствено решење, већ је натерао инспекторку да то уради. (У СЛИЦИ ИСПОД)

 Иста инспекторка је 2019. провела годину дана контролишући Нишвил и није нашла никакве неправилности. Последњу контролу нису смели да ураде Нишвилу, веч Управи за културу, тражеци непостојећих 5 милиона.

Градоначелница је на поменутој конференцији имала довољно времена да презентује и табелу издвајања за Нишвил последњих 18 година, уместо да сагледа свих 28 година.

Град јесте за 28 година издвојио 293 милиона али је за Филмске рецимо издвојио близу 400 милиона. Сам Нишвил суфинансирао је 28 фестивала са додатних 500 милиона. Првих 10 издања са 90% учешћа.

 Нишвил је за то време вратио буџету Града више од 1 милијарде динара а све остале спортске и културне манифестације су вратиле далеко мање.

Градоначелница је напоменула да се у издвајање Града рачуна и бесплатно коришћење ливаде која кошта 1.200.000 динара дневно. Мада без струје воде и канализације.

Заборавила је да каже да је исту ливаду крајем јуна бесплатно уступила и Аци Пејовићу који је из Ниша однео више новца од улазница него што је износ целокупне подршке Града Ниша ове године Нишвилу.

Мада морам да похвалим Град јер нам није фактурисао та 4 дана што је 2009. урадила власт Демократске странке фактуром од 4.500.000 динара па смо морали да их тужимо да би одустали.

На крају морам да се осврнем на увредљиву тврдњу градоначелнице о мом пијачном понашању.

Ја сам управо тако доживео њено понашање почев од састанка 1. децембра кад је на мој скромни захтев да нам врати буџет од 36 милиона усвојен децембра 2019. године, објаснила да морам да прихватим 30 милиона јер ће градски буџет бити смањен за једну милијарду.

Пар недеља касније усвојен је увећан градски буџет, и једино је спорту и култури драстично умањена подршка. Спорту је враћен износ личном интервеницијом председника државе. За културу нико није интервенисао.

Нишвилу је додатно смањен износ на 20 милиона. Назвао сам градонаћелницу и рекао да ми тим новцем не можемо исплатити ни део технике и да одустајемо од организације.

 Ускоро ми је стигла понуда на 25 милиона. Како се нисам уопште јављао више стигла је понуда на почетних 30 милиона

Затражио сам то написмено и добио уз ограду да вратим по налазу буџетске 877.000 динара. Одбио сам јер смо чекали одлуку Управног суда по нашој тужби, а онда је уследила нова контрола Буџетске инспекције, али не Нишвилу, већ Управи за културу – како би избегли нашу нову тужбу. 

По налогу буџетске Управа за културу нам није признала плаћање половине износа хонорара Gipsy Kingsa нити део бесплатних програма за више од 5 милиона, иако је 6 месеци пре тога прихватила извештај Савета Нишвила који чине 8 представника Скупштине Града и само ја као представник Нишвила.

Градоначелница нам је одмах одбила тих збирних 6 милиона и исплатила 24 милиона уз обавезу Нишвила да прикупи додатних 42 милиона. Добили смо и обећање да ће нам се преко Клера подржати Rojaza Creative Europe пројекат који радимо са Белгијом и Француском са 5 милиона.

По повратку из Француске нам је речено да за то нема пара и да су потрошене на културне садржаје.

У међувремену нам је стигла Опомена пред утужење Управе за културу за истих 6 милиона за колико нам је већ умањен буџет. 

Депо “пијаце” било је константно понављање градоначелнице да Град нема пара и да смањимо максимално програм фестивала, или да урадимо "online" – као 2020. године.

Као мастер туризмологије градоначелница би требало да зна да у таквим условима нема ни домаћих ни страних туриста, па ни прихода у буџету града од хотелијертства и угоститељства.

Информација да Град улаже у културу више од 900 милиона годишње, вероватно јесте тачна – али се не улаже у програме, јер на све градске манифестације одлази мање од 60 милиона. При том, две такве манифестације (НИМУС и Новогодишњи валцери) су отказани – наводно због Короне, у исто време када су у Београдеу И Новом Саду одржани БЕМУС и НОМУС… а у Хали “Чаир” – Куп Радивоја Кораћа.

 Друге две јавне градске манифестације су уместо тродневних фестивала – претворене у једнодневне концерте (Nisomnia i Evergrin fest). До буџета културе није отишао ни у пројектну документацију за изградњу концертне дворане јер не постоји ни локација, па Ниш једини у Србији, има “највећу концертну дворану” од 200 места (Сала Симфонијског оркестра) – и то без фоајеа, гардеробе, тоалета….

На крају да констатујем да смо имали добру сарадњу са претходна два градоначелника из редова СНС-а, а да нам је нова градоначелница за последња три издања издања фестивала - умањила дотације града за укупно 35 милиона динара, скратила рок закупа објекта Нишвил џез музеја, наложила уклањање експоната испред џез музеја, а да при том ни једном није посетила главни програм Нишвила, нити поставку музеја.


# Ниш Нишвил фестивал Директор Нишвила Градоначелница
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима