Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Покушај пописа жртава Првог светског рата

rss

06.06.2014. Радио Алексинац

Првог дана обележавања Дана општине Алексинац у Дому омладине одржана је промоција књиге "Алексинац и околина у Великом рату" аутора Светлане Ђурђевић и Зорана Стевановића, а у издању Завичајног музеја Алексинац.

Покушај пописа жртава Првог светског рата

Како истиче један од аутора, историчар Зоран Стевановић, посебан акценат у књизи дат је покушају пописа свих жртава Првог светског рата из Алексиначког и Моравског среза, чији број још увек до краја није утврђен. Зна се да је Србија у оба светска рата претрпела огромне губитке у људству, али смо ми можда и једина земља на свету која те жртве никада није пописала, па им се зато ни не зна тачан број, објашњава овај стручњак.

- Алексиначки и Моравски срез су, по званичном попису из 1910. године, у 74 насеља имали 56.420 становника. Десет година касније, 31. јануара 1921. године, та бројка је била знатно мања, за више од 4000 становника. Било их је тада тек нешто више од 52.000. Наравно, смањење становништва је пре свега било последица страдања у Великом рату.

Бројке су још поразније, додаје професор Стевановић, када се има у виду чињеница да су страдали углавном мушкарци, преко 95 процената, и то они радно способни, који су били и носиоци друштвеног развоја у читавој земљи.

Коментара: 0


# Светлана Ђурђевић Зоран Стевановић велики рат
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима