Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Основана Национална Асоцијација Сеоских Удружења Србије - НАСУС

rss

05.04.2014.

Представници Удружења „Зелена Јабука“ и неформалне групе „Чувари Турије“ присуствовали су Оснивачкој скупштини Националне Асоцијације Сеоских Удружења Србије - НАСУС у Доњој Топоници код Ниша, 22. и 23. марта на којој су усаглашени основни циљеви деловања у руралним срединама кроз повезивање свих удружења и неформалних група које својим активностима подстичу сеоско становништво да се укључе у решавање проблема које прате те локалне заједнице.

На Оснивачкој скупштини НАСУС-а присуствало је шест удружења из целе Србије која окупљају младе активисте да кроз процес волонтирања помажу свом селу у културним, спортским, едукативним и забавним дешавањима. У малим срединама млади људи често немају прилике, а ни могућности да рационално и креативно проводе своје време и утичу на одлуке које се тичу њих самих, а и целе локалне заједнице, тако да ће чланице НАСУС-а бити покретачка снага да пруже веће могућности свим младим ентузијастима да то промене.

Национална асоцијација сеоских удружења Србије је  добровољни, невладин и недобитан репрезентативан савез удружења основан ради остваривања циљева у области омладинске политике и развоја села, а самим тим и подстицања настанка нових неформалних и формалних група људи у руралним срединама широм Србије, као и пружања подршке, информација, знања и идеја новоформираним групама. НАСУС заступа интересе свих људи са села и настоји да кроз популаризацију живота на селу допринесе решавању многих проблемима са којима се свакодневно суочавају њихови мештани. У сладу са тим, кроз повезивање поменутих удружења у Србији и подстицања оснивању нових и укључивање у савез НАСУС-а, ова мрежа ће имати веће могућности да помаже рурални развој и утиче на стварање бољег амбијента за живот на селу. Асоцијацијом ће координисати шест сеоских удружења које ће бити одговорне за спровођење циљева НАСУС-а с тим да је мрежа координације подељена у пет региона: Војводина, источни, западни, централни и јужни регион. „Група Зелена Јабука“ и „Чувари Турије“ су изабрани за координатора асоцијације за јужни регион и у складу са тим биће ресурсни центар који ће контролисати спровођење циљева НАСУС-а и умрежавати остала удружења и неформалне групе на тој територији, као и подстицати оснивање других и укључивање истих.

Чланице НАСУС-а позивају сва удружења и неформалне групе које се баве развојем села и које делују на том подручју да се јаве „Зеленој Јабуци“ и „Чуварима Турије“ уколико желе да заједно са нама чине један велики тим који ће се борити за побољшање квалитета живота људи на селу.

 

Коментара: 0


# Чувари Турије
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима