Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Општински одбор Удружења Краљевина Србија оснива Месне одборе у алексиначкој општини

rss

29.07.2017.

Општински одбор Удружења Краљевина Србија у Алексинцу је ових дана формирао месни одбор у селу Горњи Крупац.

Општински одбор Удружења Краљевина Србија оснива Месне одборе у алексиначкој општини

Одбор је формиран 27. јула 2017. Оно шшто је интересантно јесте да су му приступили потомци чувеног Радомира Петровића Кента. 

За председника одбора изабран је Драги Петровић, Александар Петровић је секретар, а чланству су приступии и Вукоман Петровић, као и Драган Станковић Драган.

Сви Петровићи су директни потомци Радомора Петровића Кента. Живе сложно, братски, делећи добро и зло годинама у кући у којој је рођен и њихов деда, Радомир.

Том приликом су представници општинског одбора обишли и место страдања српских патриота и цивила од стране ОЗН-е на овом подручју.

- После батињања, под окриљем ноћи, потпуно наги одвођени су на губилиште. По сведочењу појединих мештана тамо су пребијани до смрти, а неки су полуживи затрпавани земљом у плитке јаме. За сада су позната око 350 имена Алексинчана који су били неподобни тадашњој власти и то платили главом, каже Драган Павловић, председник алексиначког одбора.

- Као човека боли ме сазнање да се ово место обрађивало, а и данас се обрађује као да ту не леже људске кости. Жртве су закопаване плитко, неке су биле још живе. Нико није страдао од метка већ искључиво од батињања. Несхватљива је толика мржња и монструозност према цивилима који су мирно живели за време рата у Алексинцу. Били су то образовани људи, занатлије, адвокати, учитељи, сви они који су могли да мисле својом главом и имали углед у народу. Такви нису били потребни новој власти, додаје наш саговорник.

- Познат нам је подрум где су ноћу испитивани, мучени, а затим потпуно наги одвођени на гублиште. Зграда је у власништву школе у Горњем Крупцу. Надам се да ће се наћи начин да се подрум реновира и добије функцију Спомен собе. Надам се и да ће жртве добити коначно крст више главе и бити опеване после толиких година, каже Драган Павловић.

Коментара: 0


# Горњи Крупац школе Радомир Петровић - Кент Краљевина Србија удр. Драган Павловић Александар Петровић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима