Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нови директор, стари проблеми

rss

24.02.2015. Радио Алексинац

Нови директор алексиначког Дома здравља доктор Родољуб Живадиновић, који је од недавно на тој функцији, већ на почетку свог мандата сусрео се са бројним оперативним проблемима.

Нови директор, стари проблеми

Како у изјави за Радио Алексинац потврђује, ради се углавном о недостатку лекова и другог санитетског материјала, али такве невоље су реална слика стања здравства последњих година у готово свим градовима у Србији.

Доктор Живадиновић истиче да је у току прављење стратегије о адекватнијој набавци и трошењу лекова, која би се примењивала и убудуће и додаје да лекова и осталог материјала за хитне случајеве увек мора бити.

- Правимо оперативни план да се коначно нађе начин и да обезбедимо довољну количину лекова за целу годину, да то крене већ од краја ове године и да се настави и наредне. То је веома компликовано јер треба ускладити све законске процедуре да би се све испоштовало, али наравно није све до нас, најмање је до нас, а највише нам је потребно разумевање Републичког фонда за здравствено осигурање, који се држи законских норми и принципа, од којих тешко одступа и тешко разуме наше проблеме.

Нови директор Дома здравља наводи да су у овој установи суочени и са недостатком особља, како медицинског тако и немедицинског, али објашњава да актуелна забрана запошљавања у јавном сектору њему као руководиоцу везује руке у овом тренутку.

- Ми имамо и велики недостатак радника. Држава, то јест Министарство здравља сваке године шаље кадровски план. То је списак радника које ми треба да имамо и то је оно што држава признаје. Међутим, када дође до запошљавања, држава то запошљавање не признаје јер знате да је сада направљен застој у запошљавању због штедње. На данашњи дан Дом здравља Алексинац има 22 радника мање него што је законски признато од стране државе кроз тај кадровски план. Недостаје нам пет лекара, 10 медицинских сестара и седам немедицинских радника, па покушавамо у сарадњи са свим надлежним институцијама да се изборимо и примимо бар 9 радника да бисмо могли да организујемо службе.

Живадиновић је за Радио Алексинац истакао да се за сада не планира затварање ниједне амбуланте у месним заједницама, а грађане је замолио за стрпљење и разумевање јер су проблеми у здравству велики и нагомилани, па је и за њихово решавање потребно време.

 


# Дом здравља Родољуб Живадиновић Радио Алексинац
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима