Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Несвакидашња сцена у селу код Алексинца: Керуша Азра усвојила мачиће без мајке

rss

17.08.2020. Телеграф.рс

Каже да су Азра и њена "деца" права атракција у селу.

Фото: Телеграф / Д.К.

"Ја то у животу нисам видела, бринула сам се да ће их подавити, а она их чува као да су њени младунци", овако шездесетшестогодишња Секица Тошић из алексиначког села Добрујевац коментарише несвакидашње пријатељство њене Азре и мачића који су остали без мајке.

Њени гости и комшије са неверицом гледају како керуша маце носи у устима по дворишту, као што то чине и мачке, лиже их, штити, па чак им дозвољава да и да је сисају.

Секица каже да је Азра у њено домаћинство стигла пре око месец дана, отприлике у време када је нестала мачка која је омацила два младунчета.

- Мачићи су остали на тавану, па када смо приметили да им мајке нема, спустили смо их у двориште. Страховала сам да ће их Азра напасти, да ће им отимати храну. Међутим, догодило се чудо, не само што их не дира док једу, него се склони док не заврше па онда поједе остатак. Ужива да се игра са њима, носи их са собом и онда скакуће око њих, они се пењу по њој, дивота их је гледати. Када се уморе, она легне и пусти их да сисају док се не успавају. Она нема млека, али мачићима то не смета јер на тај начин имају осећај да су крај мајке - прича Секица.

Каже да су Азра и њена "деца" права атракција, те да људи не могу да поверују да су животиње које важе за природне непријатеље, склопиле такву врсту пријатељства.

- Ево, ту су ми унука и њена другарица, и оне су биле у чуду када су виделе Азру и маце. Она је врло питома, воли да се игра али јој је брига о мачићима на првом месту. Не знам како ће се понашати кад одрасту, али би ми заиста било чудно да тада "зарате", с обзиром на то како их Азра сада чува
закључује Секица.

Србија је и даље у самом врху земаља по броју напуштених животиња. Већина паса и мачака луталица потомци су нечијег кућног љубимца, а само мали број њих има срећу да их неко удоми. Као дугорочно решење и  ефикасна мера превенције настанка нежељених штенаца и мачића и показатељ одговорног начина понашања према животињама, намеће се стерилизација.

ШТА ЈЕ СТЕРИЛИЗАЦИЈА

Стерилизација је најхуманији и најделотворнији начин којим ћете избећи нежељено потомство вашег кућног љубимца, спречити опасне болести полних органа животиње и утицати на решавање проблема у вези са напуштеним животињама.

С медицинског аспекта, стерилизација је рутинска хируршка интервенција која се обавља у складу са добром ветеринарском праксом – у ветеринарској амбуланти, од стране лиценцираног ветеринара и уз употребу квалитетног хируршког материјала. Љубимац се уводи у општу анестезију, а сама интервенција подразумева одстрањивање јајника и материце код женки, односно тестиса код мужјака. Љубимца можете водити кући већ након сат времена од интервенције. Потпуни опоравак траје од седам до десет дана код женки, односно три до пет  дана код мужјака.

ЗАШТО ЈЕ ВАШЕМ ЉУБИМЦУ ПОТРЕБНА СТЕРИЛИЗАЦИЈА?

Значајно смањење ризика од опасних болести полних органа животиње! Сваке године десетине хиљада кућних љубимаца оболи од рака млечних жлезда (дојки), јајника и материце, пиометре (гнојне инфекције материце), рака тестиса и простате, као и инфекција мокраћних канала. Осим што су скупе за лечење и дуго трају, ове болести су и опасне по живот вашег љубимца.

Избегавате многе непријатности као што су: бежање у потрази за партнером после чега се ваш љубимац може изгубити или га могу ухватити шинтери, агресивност љубимца и могућност повреде у обрачунима са другим мужјацима, остављање трагова урина по кући и његов непријатан мирис, заскакање људи или делова намештаја од стране мужјака у полном жару, крвави исцедак код женки у “терању”, гласно завијање, узнемиреност и деструктивно понашање љубимца;

Спречавате рађање великог броја потомака од којих многи остају без власника. Напуштене животиње живе једва неколико година и готово читав свој животни век проведу на улици. Умиру од глади, болести, смрзавања, страдају у саобраћају или бивају еутаназирани у шинтерајима.

Извор


# Добрујевац саобраћај мачке пас
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима