Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

На нове, усвојене мере ипак се чека до уторка

rss

22.11.2020. Н1

Иако је ситуација са пандемијом забрињавајућа, пооштрене мере које је усвојила Влада Србије почеће да важе тек за два дана. Због чега су се одлучили на тај корак, надлежни нису образложили. Поручују да је кључно да се грађани придржавају мера, јер је притисак на здравствени систем огорман.

Фото: архива

Број заражених коронавирусом у Србији од почетка недеље рапидно расте. Бројке су забрињавајуће и када су у питању преминули. Међутим, то није алармирало државни Кризни штаб да одмах реагује и пооштри мере. Иако је хитна седница најављивана од среде, састали су се у петак. А шта су тог дана одлучили, ипак, нису саопштили.

Предлог медицинског дела Кризног штаба о новим мерама, имунолог Срђа Јанковић је открио у јутарњем програму РТС-а. "Наш предлог је да то буде до 17 сати и радиле би само продавнице прехрамбене робе, апотеке и бензинске станице за точење горива".

Министар здравља Златибор Лончар је, након састанка са директорима ковид болница, саопштио коју одлуку је донела Влада Србије. Нове мере почеће да важе тек од уторка и орочене су на 10 дана. Кључно је, како министар каже, да се људи придржавају мера, јер су здравствени капацитети под огромним притиском.

"У 18 часова ће се све затварати, наставиће да раде апотеке, пумпе и она места која нису у ризику. Време је славе, али људи није време за контакте - биће слава, биће бољих времена све ћете то надокнадити, данас није време за то", истакао је министар Лончар.

Пооштрене мере односе се и на обавезно ношење маски у затвореном простору, али и на отвореном у ситуацијама када не може да се избегне контакт са више људи.

Да су промене неопходне упозорава Инфектолог Мијомир Пелемиш, који каже да ситуација измиче контроли: "Ми можемо доносити било какве мере, ако се оне не поштују успеха нема. Не желим да оптужујем само грађане, упућујем апел и онима који треба да контролишу спровођење ових мера и то је јако важно - да се мере контролишу и да се види ко спроводи. Ми знамо да један мали део не спроводи те мере".

Савет о заштити здравља стиже од министарке за рад Дарије Кисић Тепавчевић која одговорност за сваки потез пребацује у двориште грађана. Упозорава да свака породица треба да буде сопствени кризни штаб, који одређује шта је најбоље за све њене чланове, а да је свако свој сопствени контролор.

Међутим, из удружења лекара “Уједињени против ковида” поручују да држава мора да предузме озбиљне кораке како би се ситуација побољшала. Тврде да су на адресу Министарства здравља слали упозорења како би надлежни требало да реагују, али да их нису послушали. Због тога су како кажу "мере спроведене касно и неадекватне су у тренутној драматичној ситуацији".

Извор


# коронавирус др Дарија Кисић Тепавчевић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима