Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Угроженог здравља помажу суграђанима

rss

23.10.2017. РТС

Иако и сами имају здравствене проблеме, људи из Ниша и Алексинца покушавају да болесним суграђанима олакшају живот. Многи од њих имају донор картице, неки су на дијализи, док други чекају трансплантацију бубрега.

Угроженог здравља помажу суграђанима

Нишлија Иван Новковић је од рођења у инвалидским колицима. Иако и сам има здравствени проблем покушава да кроз разне акције помогне члановима других удружења на југоистоку Србије, да у својим местима од Кладова до Прешева живот особама са инвалидитетом учине лакшим.

"Ја бих као неко ко је на дијализи, а ко не може да буде трансплантиран, апеловао на све породице које буду у ситуацији да донирају органе најближих, да то и учине", рекао је Иван, који је у Фондацији ПОНС из Ниша.

Он је десет и по година, три пута недељно на дијализи. Жели да помогне другима као и Слађан Миловановић из Алексинца.

Слађан је слеп. Покушава да мотивише људе који могу да помогну – да слепим и слабовидим особама обезбеде комби за превоз до дијализе.

"Нама би та помоћ људи који су у могућности да помогну значила много јер куповином тог комбија решили бисмо за слепе и слабовиде особе велике проблеме. Има људи који живе у старачким домаћинствима сами, а тим комбијем би могли да оду и до лекара", наводи Слађан који је и председник Савеза слепих и слабовидих Алексинца и Ражња.

Златица Стаменковић из Алексинца је годинама слепа, до дијализног центра у Нишу у једном правцу путује сат и по.

"На дијализу идем три пута недељно – уторак, четвртак и субота и тешко је путовање. На дијализи сам од 12.00 до 16.00 часова. Око 18.00 некада и 18.30 се вратим кући. И тако пуних шест година, три пута недељно.", наводи Стаменковићева.

Здравствени ценатар у Алексинцу никада није имао дијализу. Недавно је Влада Србије одобрила 50 милиона динара за рекоснтрукцију објекта од 1.000 квадрата у коме ће се налазити дијализни центар. Радови би требало да почну на пролеће идуће године.

Драгана Сотировски, РТС


# превоз Драгана Сотировски Слађан Миловановић Савез слепих и слабовидих дијализа Златица Стаменковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима