Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Начин извештавања медија може утицати да ли ће нека жена пријавити насиље

rss

17.12.2020. Данас

Жена из Алексинца коју је убио бивши супруг и информација да је мушкарац у Пожаревцу ранио партнерку и њену ћерку, уз све жртве породичног и партнерског насиља у овој години, свима су опомена да се скретање пажње целокупне јавности на овај велики друштвени проблем, не може и не сме временски ограничити, упозорава повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Фото: Kat J / Unsplash

Повереница истиче да у сваком па и у времену пандемије, која је додатно отежала положај жена у ризику од насиља, посебно забрињавају подаци женских организација да је ове године најмање 30-оро деце остало без мајке, као и да је две трећине фемицида извршено углавном у стану или кући у којој је жртва живела.

Батине до смрти, нож, секира, пиштољ, бомба – стравичан је арсенал начина на који су само ове године убијене жене у Србији.

Јанковић још једном подсећа медије да начин на који извештавају има велики утицај да ли ће нека жена пријавити насиље.

И даље се могу прочитати сензационалистички наслови и текстови у којима се налазе различита објашњења којима се насилник оправдава, а управо начин на који се извештава, директно утиче на жену, било као обесхрабрење или као подршка да пријави насиље, истиче Јанковић.

Повереница наглашава да је, према подацима УН, од избијања пандемије, у многим земљама забележен пораст броја позива на линијама за помоћ против насиља у породици и подсећа да је институција Повереника у претходном периоду предлагала посебне мере заштите, препоруке и иницијативе у циљу решавања проблема поводом којих су се обраћале грађанке, међу којима је био критеријум за смештај корисница од којих је тражен негативан тест на ковид.

Извор


# насиље у породици Бранкица Јанковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима