Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Овере само код нотара, могућа промена тарифе

rss

03.03.2017. Радио Алексинац

Измена јавнобележничке тарифе у наредних неколико дана, поручује јавни бележник из Ниша

Овере само код нотара, могућа промена тарифе

Јавнобележничка тарифа, по којој нема повлашћених категорија грађана приликом овере докумената, ових дана би требало да претрпи одређене измене и да буде прилагођена новонасталој ситуацији, то јест новом закону који је 1. марта ступио на снагу и по коме једино јавни бележници имају право да врше оверу докумената, изјавио је за Радио Алексинац јавни бележник у Нишу и члан Извршног одбора коморе за подручје нишке апелације Драган Николић.

Николић је објаснио да су до пре два дана наплате приликом оверавања докумената вршене на основу три закона, од којих два познају и признају повлашћене категорије попут особа са инвалидитетом, социјалних случајева, или дозвољавају бенефиције приликом овере због конкурисања за посао, куповине прве некретнине и слично. У зависности од тога којој су се институцији обраћали, грађани су могли овај посао да заврше потпуно бесплатно или уз попуст до 50 посто.

– До 1. марта ове године послове такозваних малих овера су обављале три службе, јавнобележничка служба, основни судови и органи локалне самоуправе у општинама и месним канцеларијама. И надокнада је била регулисана кроз три законска прописа: за овере пред органима локалне самоуправе важио је Закон о републичким и административним таксама; овере пред судовима биле су регулисане Законом о судским таксама, а ми смо имали своју јавнобележничку тарифу, коју и данас примењујемо. Нажалост, ова два прописа су престала да важе и остала је још јавнобележничка тарифа. Она је у поступку измене и према мојим сазнањима очекује се сваког дана да министарка правде донесе ту измену у којој ће такође бити прописани одређени случајеви бесплатних овера за одређене категорије – наводи Николић.

Наш саговорник додаје да за сада постоји упутство коморе да јавни бележници до доношења уредбе преузму моделе наплаћивања из Закона о републичким и административним таксама. Међутим, те препоруке се нотари могу, али и не морају придржавати, каже Николић.

– Неки бележници то упутство нису прихватили и морам да кажем да су са законског аспекта били у праву, јер нису имали правну основу за ту олакшицу, односно за ослобађање од плаћања надокнаде. Ми од наплаћене надокнаде пола износа уплаћујемо као јавни приход држави, што значи да би у том случају бележник био у обавези да из својих средстава надокнади оно што представља јавни приход – закључује Николић и грађане позива на стрпљење, уз уверавања да ће ситуација већ кроз неколико дана бити много јаснија.


# Драган Николић суд Радио Алексинац нотари овера
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима