Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Да ли је деведесетих постојао логор у Алексинцу?

rss

28.09.2011. Истражујемо

Политика (4. септембра 1992.)
Делегација КЕБС-а посетила алексиначке руднике:
НИ ТРАГА ОД КОНЦЕНТРАЦИОНОГ ЛОГОРА

Да ли је деведесетих постојао логор у Алексинцу?

Више пута на овој сајту је помињана могућност да је постојао концентрациони логор у Алексиначким Рудницима. Пронашли смо и исказе потенцијалних логораша.

Ипак, необориви деманти оваквих тврдњи, уз помоћ колега из Електронских новина (e-novine) пронашли смо у Политици из 1992. године:

Делегација КЕБС-а, на челу са Швеђанином др Ове Брингом, посетила је јуче Алексиначке руднике како би на лицу места, проверила гласине да је у овом угљенокопу и његовој околини смештен већи број заробљеника из Босне и Херцеговине и Хрватске. Као и недавно представници Међународног црвеног крста и ова делегација КЕБС-а, у којој су се налазиле и две иностране телевизијске екипе, могла се уверити да у Алексиначким рудницима и околини нема заробљеника нити постоје било какви трагови да их је овде било.

Делегација је дошла, такорећи, изненада, ишла је тамо где је хтела, а домаћини су јој показали све што ју је интересовало. Било је дозвољено да сними све - каже Александар Дутина, директор Алексиначких рудника.

- На крају смо их замолили да одавде не оду ни са најмањом дилемом. На наше питање да ли има још нешто што их интересује, господин Бринг је одговорио да су сазнали све што им треба и да су задовољни - каже Дутина.

Алексиначки рудници су затворени још пре две године. Бетонске плоче су стављене на сва окна. Ипак, хрватски и листови западних земаља у последње време су тврдили да се у насељу овог угљенокопа налази логор за заробљене Муслимане и Хрвате. Логораши су принуђени да даноноћно раде у подземним рудничким ходницима на најтежим пословима - наводи се у штампи која прећуткује податак да у овом мирном рударском насељу већ деценијама сложно живе припадници 14 националности и да је управо овде велики број Муслимана и Хрвата стекао пензију и остао ту да живи. (М. В. Политика)

 

Коментара: 0


# рудник логор Александар Дутина
@ 

[ Додај коментар ]