Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Грађани од данас могу да пријаве лекаре који им не препоручују вакцинацију

rss

14.10.2021. Југмедиа

Када неки лекар каже пацијенту да не треба да се вакцинише, Лекарска комора Србије ће покренути процес и пријаву за угрожавање здравља и живота људи, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар. Он је додао да ће у том случају лекар ићи на Суд части при Лекарској комори Србије и да то значи да ће онда вероватно изгубити лиценцу.

Фото: Jan Vašek / Pixabay

„То је одлука струке, а чланови Лекарске коморе Србије су сви лекари у Србији. Подржавам ту одлуку, то је нешто неминовно“, рекао је Лончар новинарима испред Универзитетске дечје клинике „Тиршова“.

Министарство здравља саопштило је да је од данас у функцији број мобилног телефона 064/88-11-405 на који грађани, путем вибер апликације, могу да пријаве лекаре који пацијентима не препоручују вакцинацију, без јасног, оправданог и конкретно наведеног медицинског разлога.

Све неправилности које буду достављене путем овог броја, биће процесуиране пред Судом части Лекарске коморе Србије, односно биће поднете пријаве за угрожавање живота и здравља грађана против наведених лекара.

Из Министарства још једном позивају све који се до сада нису вакцинисали да то учине што пре, јер је то једини начин на који се епидемија корона вируса може ставити под потпуну контролу.

Он је изјавио  данас да је питање тренутка када ће се у Србији увести ковид пропуснице, јер, како каже, разлог је једноставан, а то је спасавање људских живота.

„Сматрам да ћемо морати, пре или касније, да дођемо до ковид пропусница. У великој већини земаља то функционише и ради“, рекао је Лончар новинарима.

Он сматра да неће бити никакав проблем да се ковид пропуснице контролишу и да ће инспектор методом случајног узорка издати пријаву објекту које не буде поштовало ту меру.

„Залагаћу се да то буде озбиљна казна која ће их одвикавати од тога“, нагласио је Лончар и додао да је сваки кафић, ресторан, биоскоп… одговоран за себе, те да они треба да пусте људе унутра уколико су вакцинисани или имају негативни антигенски или ПЦР тест.

Извор


# Златибор Лончар коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима