Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Екипа Николе Кумановића спасла 600 људи

rss

10.05.2015. Блиц

Пре неки дан сам прошао колима кроз Обреновац први пут након поплаве. Пре годину дана чамцима смо спасавали људе.

Екипа Николе Кумановића спасла 600 људи

Нисмо могли да седимо код куће и само гледамо

Овако прича Никола Кумановић, директор предузећа “Јужна Морава два” из Ниша и додаје да му је „мило да се живот вратио у ово место“. Он је 17. маја 2014. међу првима са седморицом рибочувара из Ниша, Алексинца, Прокупља и Куршумлије добровољно кренуо у потопљени Обреновац одакле су чамцима у једном дану спасли више од 600 деце и одраслих. Међу евакуисанима биле су и девојчице Николина (13) и Марија (10), чија је дирљива прича касније обишла Србију.

- Нас нико није звао у Обреновац. Ми смо сматрали да је то наша морална обавеза јер смо обучени и опремљени за акције на води, за разлику од већине људи који су тог првог дана прискочили у помоћ. У нашем, нишком крају није било поплава, али ми нисмо могли да седимо кући и гледамо телевозор док се у неким местима, као у Обреновцу, људи боре за живот. Зато смо спаковали своје чамце, одрекли се дневница на послу и кренули у Обреновац. Имали смо већи проблем ко ће од рибочувара да остане него ко ће са нама да крене - вели Кумановић.

Рибочувари који су спасавали поплављене у Обреновцу: Никола Кумановић и Љубиша Бојовић из Алексинца, Нинослав Миленковић, Небојша Живојиновић, Братислав Цветковић и Зоран Јовановић из Ниша, Горан Тењовић из Прокупља и Драган Мијајловић из КуршумлијеРибочувари који су спасавали поплављене у Обреновцу: Никола Кумановић и Љубиша Бојовић из Алексинца, Нинослав Миленковић, Небојша Живојиновић, Братислав Цветковић и Зоран Јовановић из Ниша, Горан Тењовић из Прокупља и Драган Мијајловић из Куршумлије

Он се сећа тешких сцена када су били принуђени да децу одвајају од родитеља како би их евакуисали. Али деца су била приоритет, а по родитеље су се враћали накнадно. Са свих страна су допирали позиви људи у помоћ, људи су били по крововима кућа, на терасама зграда.

Тако су дошли и до две девојчице Николине и Марије. Тешка срца су их спустили у чамац док је отац морао да остане на крову. Обећали су да ће се вратити, али евакуисали су га други спасиоци. Деца су се нашла са оцем у прихватном центру неколико дана касније.

- Драго би нам било да знамо шта данас раде. Нажалост, нисмо са њима у контакту.

Бранко Јаначковић


# Јужна Морава Никола Кумановић Јужна Морава 2 доо поплава Обреновац Љубиша Бојовић рибочувари Братислав Цветковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима