Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Доктор за зубе, али и за змије

rss

07.09.2014. Д. Остојић

Др Братислав Велков, специјалиста стоматолошке протетике алексиначког дома здравља, бави се необичним хобијем.
Др Бата проучава живот, навике и језик змија.

Доктор за зубе, али и за змије

У разговору за Алексинац.Нет др Велков нам је ирпичао како је све то почело;

"Љубав према змијама и уопште необичним животињама код мене датира из детињства. Био сам најхрабрији у друштву и као мали једини сам смео да ухватим змију, гуштера или слепог миша. Из љубави према природи и змијама, развила се жеља да то површно знање, које сам као мали имао, унапредим. У томе ми је доста помогао и војни рок у Задру, где сам имао прилике да упознам доста врста змија тадашње Југославије.

Живим у стамбеној згради, и немам законског основа да чувам змију у стану, али за своју душу увек имам пар водених змија у акваријуму.

Готово сваки викенд проводим на Бованском језеру и могу вам рећи да је све више и више змија. Од оних неотровних, али у задње време сам налазио и неке отровне, тако да свима саветујем опрез. Змије се не треба плашити, али треба бити опрезан. У случају да вас уједе одмах се јавите лекару, немојте прибегавати неким народним лековима."

Питали смо др Велкова да ли планира да се озбиљније бави сакупљањем или згајањем змија ради сакупљања змијског орова који се користи у производњи серума.

"Не планирам да се бавим тиме иако знам да се људи баве сакупљањем змија у комерцијалне сврхе. Једина неостварена жеља ми је да научим немушти језик, језик змија. Знам да у Босни постоји човек који зна тај језик и да је у овим крајевима био један, али је нажалост умро. Колико год се чинило лаким, језик змија је изузетно компликован, а у једну руку и опасан."

За сам крај разговора питали смо Братислава. шта поручује нашим читаоцима?

"Идите у природу што више, имајте свог љубимца, змија се не бојите, али према змијама будите опрезни."

 


# Братислав Велков Алексинац.Нет стоматологија змије
@aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима