Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Блиц фондација гради нову кућу породици Петровић из Житковца

rss

16.05.2019. Блиц

Недавно смо објавили причу о породици Петровић из Житковца која живи у оронулој кући са петоро деце. Вест је брзо одјекнула градом и људи су се организовали и породици однели најпотребније ствари. Лепе вести долазе од Блиц фондације која ће уз помоћ донатора да изгради нову кућу за њих.

Фото: Бранко Јаначковић / Блиц

Хумана Србија је још једном победила: захваљујући "Блиц фондацији" и донатору Марија (14), Миљана (13), Марко (8), Милош (6) и Ксенија (2) Петровић из Житковца код Алексинца добиће нову кућу.

Исповест о страшном сиромаштву у којем ова деца одрастају потресла је целу Србију. Многи су послали гардеробу, други играчке, храну, трећи разне потрепштине за кућу... Професор информатике Филип Клаин поклонио је Марији лаптоп, а доктор Бранислав Рајић из Београда донирао је усисивач, бојлер за кухињу и компјутерски сто...

Огроман број људи јавио се да помогне, многи и уплатом на жиро-рачуне "Блиц фондације", али највећу радост Петровићима је донела вест да ће им бити саграђена кућа. Политичар из врха власти који је желео да остане анониман одлучио је да помогне Петровићима и сагради им кућу да би ова деца одрастала у нормалним условима. "Блиц фондација" ће је потпуно опремити намештајем и белом техником.

Кућа ће имати скоро 90 квадрата и њена изградња ће почети ускоро у овом алексиначком селу. Петоро деце која су живела у трошном кућерку од блата, скачући од среће, дочекала су вест да ће добити нови дом.

- Сви смо пресрећни. Не могу да вам опишем како ми је, све је као у сну. Када смо чули да ћемо добити нову кућу, сви смо почели да скачемо од радости и плачемо. Плакали смо јер су нам се остварили снови јер је то нешто што нисмо могли ни да замислимо. То је неочекивана и неописива срећа. Нисмо могли ни да замислимо да ћемо једног дана да имамо кућу са купатилом, кућу у којој ћемо моћи мирно да спавамо без страха да ће нам кров пасти на главу - каже Марија, најстарија од петоро деце Петровића.

Малишани не могу да дочекају да добију нови дом и већ замишљају како ће да изгледа.

- Знам да ће да има купатило које сада немамо, дневни боравак са кухињом. Не знам колико соба ће имати, али сигурно ће неупоредиво бити боље него сада јер сви спавамо у две мале просторије. Ја се највише радујем купатилу. Много нас весели што ћемо имати и свако свој кревет јер сада делимо кревете. Имаћемо по први пут у животу где да позовемо другове и другарице. Маштала сам о томе. Велико хвала "Блиц фондацији", без које ништа од свега овог не би било, као и донатору и свим добрим људима који су се одазвали и притекли нам у помоћ - прича Марија.

Захваљујући Центру за социјални рад у Алексинцу, породица се преселила у привремени смештај - у кућу у Житковцу која је у далеко бољем стању од њихове, где ће бити док им се не сагради нови дом.

- Сада у овој кући у којој смо привремено смештени има и купатило и бојлер, па нам је свима одмах лакше. Десио се и један смешан догађај. Мајка је пустила воду у купатилу, а Марко није знао какав је то звук, па се много уплашио. Почео је да бежи, мислио је да ће нешто да експлодира јер никада није чуо у кући звук млаза воде. Сви смо се много смејали - описује Марија догодовштине из новог смештаја.

Саша Петровић, отац деце, каже да су доживели шок од среће када су чули да ће добити кућу.

- Хвала "Блиц фондацији" и донатору, пресрећни смо. Још не верујемо да се овако нешто догађа баш нама јер нам се годинама није десило ништа лепо. Још једном велико хвала донатору - узбуђено прича Саша.

Фото: Бранко Јаначковић / Блиц

Розе хаљина за матурско вече

Марији се испунила још једна жеља - добила је матурску хаљину и ципеле, а ићи ће с друговима и на екскурзију, за шта раније није било новца.

- После текста у "Блицу", група жена из ПИО фонда купила је Марији матурску хаљину, а наставница српског језика Бранка Виденовић купила јој је ципеле, каже директор ОШ "Вук Караџић" из Житковца Милан Динић, који породици Петровић пружа велику подршку. Марија је пресрећна због хаљине.

- Све је стигло за матуру. Купила сам хаљину као што сам замишљала, врло је лепа. Радује ме и што ћу ићи на екскурзију и на матурску прославу. Нисмо уопште веровали да нешто уопште може да нам се промени набоље у нашим животима. А онда, после текста у "Блицу", за кратко време се све променило - каже Марија.

Расплакала их порука мајке из Лесковца

Саша каже да су дирнути пажњом људи који су се јавили да их подрже и помогну из целе Србије.

- Не могу да верујем да оволико људи долази да нас види, да је устала цела Србија да нам помогне. Долазе људи из Новог Сада, пређу по 400 километара до нас. Људима то ништа не значи, долазе да нас обиђу. Долазе из Смедерева, Крагујевца, Ниша... Стижу нам пакети са свих страна Србије. Из Лесковца је стигао пакет са поруком: "И ја сам мајка, извините што немам више да вам пошаљем, живи били и чувајте децу". Ми смо се сви расплакали. Чувам ту цедуљу. Много је било дирљиво. Има много добрих људи у овој нашој земљи - каже Саша.

Извор: Блиц


# Житковац Милан Динић хуманитарна помоћ Саша Петровић Блиц фондација Вук Караџић Блиц Филип Клаин
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима