Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинчанка добила награду Привредне коморе Београда

rss

12.04.2016. Д. Остојић

Катарина Вељовић, доктор биолошких наука добила је престижну награду Привредне коморе Београда.

Алексинчанка добила награду Привредне коморе Београда

Истраживачи др Наташа Голић, научни саветник, др Амарела Терзић-Видојевић, научни саветник и др Катарина Вељовић, научни сарадник Лабораторије за молекуларну микробиологију, ИМГГИ, и Игор Мрваљевић, доктор ветеринарске медицине, Ветеринарска станица „Кокер“ из Адашеваца, добитиници су Годишње награде Привредне коморе Београда за најбоље проналаске, дизајнерска решења и техничка унапређења, за проналазак “Нова пробиотичка стартер култура за хуману и анималну примену”.

Катарина Вељовић је основну школу завршила у Алексинцу. Била је један од најбољих ђака школе Љупче Николић.

2011. године је стекла звање доктор биолошких наука на Биолошки факултету у Београду са докторском тезом Антимикробна активност ентерокока изолованих из ферментисаних производа и клонирање гена за синтезу и имуност одабраног ентероцина.

Она је један од највећих стручњака за испитивање негативних утицаја антибиотика кроз анализу гена за антибиотске резистенције и друге факторе вируленције присутних код ентерокока изолованих из земљиста, воде и хране.Неконтролисана употреба антибиотика у људској и животињској медицини, довела је до повец́аног ширења отпорних ентерокока у земљишту, води и храни. С друге стране, бактерије рода Ентероцоццус део су природне интестиналне микрофлоре човека и животиња. Насељавају различите еколошке нише, као што су земљиште, воде и површине разних биљака. Иако се сматрају корисним јер учествују у ферментацији хране кроз синтетизу бактериоцина и формирања специфичног укуса и ароме производа, међу изолатима овог рода има опортунистичких патогена за људе.

Редакција Алексинац Нета честита Катарини на овом изузетном признању.


# Београд школе Алексинац.Нет награда проналазак Катарина Вељовић биологија
@aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима