Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинчанин на докторским студијама у Канади

rss

17.01.2021. Курир

Алексинчанин Душан Николић има 28 година, две мастер дипломе енглеског језика и књижевности, а тренутно је на докторским студијама у Канади, где студира лингвистику на Универзитету у Калгарију, где је и асистент. Младима у Србији поручује да не одустају од поштеног и напорног рада.

Фото: Курир

За себе каже да воли лингвистику и да је особа која вредно ради, а од Алексинца до Канаде путовао је из Ниша, где је завршио Прву нишку гимназију “Стеван Сремац“ филолошки смер, а потом и студије енглеског језика и књижевности на Филозофском факултету.

Потом је уписао и завршио мастер студије у Нишу и Београду, радио у школи језика, а онда стигао и до Варшаве, где је 6 месеци провео на Еразмус плус размени.

У року од две године сам завршио и један и други мастер, положио све испите, и објавио један рад у часопису. Самим тим сам добио можда и сумануту дозу самопоуздање и желео да наставим са усавршавањем. Канада је на папиру, а испоставиће се и у реалности, нудила све оно што је мени било потребно, те сам решио да пошаљем пријаву Универзитету у Калгарију. Нисам дуго чекао њихов одговор - након пар недеља су одлучили, а ја још брже прихватио - прича Душан.

У Канади је пре свега због студија лингвистике на Универзитету у Калгарију, каже да су фонетика и фонологија, лингвистичке дисциплине које се баве проучавањем гласова и мелодије говора, његова ужа специјалност. У шали каже да то и није нека предност, јер понекад слуша како људи говоре, а не и шта.

На Универзитету је и асистент и каже да је за њега то привилегија и прави ужитак. Углавном асистира при курсевима фонетике, фонологије и увода у лингвистику, а радио је и на курсу "Језик и моћ". Обожава сваки део овог посла, напомиње, а посебно задовољство му је припрема за консултације. - Студенти често умеју да поставе интересантна питања, а неки воле и да вас тестирају занимљивостима из те области - ја радо прихватам сваки изазов. У зимском семестру 2020, мој професор на курсу је одсуствовао месец дана, па сам имао прилику да га мењам и предајем фонетику. То ми је био омиљени период. Овог семестра ћу поново радити на курсу фонетике и једва чекам да упознам нову генерацију студената јер Канада је мултикултурална средина. Долазе нам студенти са свих страна света, те имам прилику да с њима причам о језицима за које никад нисам чуо, попут Гаро језика, Дагаре, Какчикела, итд - истиче Душан.

Како би мотивисао младе да се баве науком и крену неким сличним путем и из малог места на југу стигну до Канада наводи и то да није све било лако, али да све јесте могуће.

Душан је 2015. примљен на мастер студије примењене лингвистике на Оксфорду где ипак није отишао, јер није добио пуно стипендирање, а школовање је било баснословно за наше услове.

- Овде бих парафразирао једног од најуспешнијих кошаркашких стручњака (Душко Вујошевић): “они који напорно тренирају, се неће лако предати”. Поручио бих младим људима да не одустају од поштеног и напорног рада, иако им државни врх константо шаље другачију поруку. Поента приче је да јесте све могуће, али да иза тога мора да стоји посвећеност и непоколебљиво стање духа - напомиње.

А зашто баш Канада - Душан објашњава да има доста разлога, пре свега то што је мирна и предивна држава за живот, финансијски су стабилни и имају јасан план - да остану "досадни", да удишу чист ваздух, да не продају реке и планине и да подстичу младе људе да допринесу својим понашањем и делима, јер се вредан и поштен рад исплати.

- Нисам очекивао 'рај на земљи', али сам попут свих људи у Србији подсвесно желео да наликује ‘рају на земљи’. Сећам се вечери када смо слетели у Калгари. Иако је био август, било је прохладно, падала је киша, аеродром је био далеко од центра града, улице су биле мрачне, а таксиста је возио добрих двадесет минута кроз пусте и непознате пределе. Осетио сам благи страх јер нисмо заправо знали где смо дошли. Међутим, јутро је променило наше утиске. Град је био прелеп и сунчан, универзитет модеран и пун студената, а ваздух планински свеж - присећа се.

Иако му није било лако да се одлучи за одлазак тако далеко, сматра да није погрешио и да је важно имати широке видике, бити одлучан и не дозволити да вас место из којег долазите ограничи.

Због пандемије је завршне испите пред писање доктората полагао онлајн, пре тога морао да испуни и друге услове за кандидата за доктора наука. Иако је све помало стресно и напорно, обожава изазове, а да је пред петочланом комисијом којим случајем пао, највероватније би то значило да је протраћио две године студирања у Канади и да се може вратити кући.

- Што се тиче онлајн полагања, таква врста полагања се за мене не разликује битно од полагања у учионици. Ако сте спремни и вредно сте радили, свеједно је где ћете полагати. Једна од предности полагања онлајн је та што сам се одмах након завршетка испита радовао и наздравио с породицом. Моја супруга, Милица, се увек више радује мојим успесима него ја, па је могла код куће да испољи широк спектар емоција, без задршке. Такво радовање не би било могуће да сам полагао испите на универзитету, а у томе је читава драж - појашњава.

Са колегом је дизајнирао веб-сајт департмана (calgarylinguistics.ca) и већ три године ужива у објављивању информација и догађаја везаних за све што студенти и професори раде.

Затим је предложио да сними и подкасте са студентима за сајт и та идеја се свима допала јер су подкасти тренутно актуелно средство информисања и забаве.

- Тако сам са колегама снимио прве подкасте у акустичној соби наше лабораторије. Волим да будем темељан па сам у међувремену кренуо да волонтирам на локалном радију како бих науцио више о аудио продукцији. Након неколико месеци, написао сам предлог подкаста чија је тема употреба језика у многим сферама живота, послао предлог уреднику радија и продуцентима, и њима се то јако допало. Тако је почело снимање подкаста за радио, а прва тема је била употреба језика у реп музици. Уживао сам у разговору са професором, на пример, о томе како Еминем скраћује слогове и бежи од говорне норме да би испричао своју животну причу - наводи Душан.

Његови подкасти емитују се уживо сваког месеца на локалном радију у Калгарију, а Душан је док је национално позориште у Калгарију радило, пре пандемије, волонтирао тамо и помагао публици да нађе своје место, делио проспекте и возио лифт са чика Стевом који му је често причао о путовањима широм света и како је уживао док је био у Југославији.

- На факултету сам тренутно председник удружења лингвиста “А Хигхер Цлаусе” (лингвисти ће схватити генијалност назива удружења), потпредседник сам савета за академски напредак, ментор међународног тима студената на такмичењу Глобал Леадерсхип, и члан 'Градлеад-а', групе академских лидера. Добио сам престижну стипендију и аутоматски ушао у тај круг невероватно талентованих људи. Има још тога, али поштедео бих читаоце површног листања мог резимеа - закључује Душан.

О плановима није говорио много, јер каже да је пандемија доказала да је свако предвиђање будућности губљење времена, а да је адаптација на околности најбитнија.

Ипак, он има какав-такав план и каже да је важно бити спреман на промене, а његов је да успешно заврши докторске студије у Калгарију и да, уколико околности дозволе, упише пост-докторске студије.

(Курир.рс/Југмедиа.рс, Ј.А.)


# Алексинац позориште Канада Душан Николић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима