Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначки просветари морали тужбом до својих права

rss

19.02.2015. Д. Остојић

Свако непоштовање закона, пре или касније се заврши на суду.

Просветари тужили општину

Иако су имали добру вољу да вансудским поравнањем реше проблем заосталих накнада за долазак и одлазак са посла, алексиначки просветари су морали да поднесу тужбу против алексиначке локалне самоуправе.

"Предложили смо да се договором реши наш проблем, да нам се заостали износ исплати у ратама, али нажалост, општина није имала слуха за наш гест добре воље. Ива Станковић општински правобранилац нам је објаснио да општина нема адекватан правни модел, нити конто буџета са ког би могли да нам исплате заостале износе за накнаду за долазак и одлазак са посла. Зато смо поднели тужбе суду. Све алексиначке школе су биле јединствене у покренутој иницијативи, тако да ће оквирни трошак по једном запосленом са пуним радним временом бити око 60. 000 динара. И да будемо потпуно искрени, ми смо пре поднетих тужби, 3 године упозоравали људе из локалне власти да ће пре или касније доћи на наплату ова потраживања, али нико то озбиљно није схватио. Сада када су смањене плате, људи су се одлучили да поднесу тужбу и тим новцем бар на кратко реше неке своје егзистенцијалне проблеме" истичу наши саговорници из алексиначких основних и средњих школа.

Шта је, у ствари, накнада за одлазак и долазак са посла?

То је одредбама колективног уговора дефинисана надокнада на коју имају право запослени у просвети. Износи око 1500 динара и представља једну врсту карте за градски превоз. И представници локалне самоуправе признају да су погрешили па су од почетка 2015. године започели исплату ове надокнаде, али нису били вољни да исплате и заостала дуговања у редовном поступку.

Груба рачуница каже да ће укупан износ дуговања просветарима бити мерен у милионима динара. На све то треба додати и стотине хиљада динара за судске трошкове.

Поставља се питање, да ли је, гестом добре воље алексиначке власти, могао да се избегне судски спор?


# превоз буџет општина Ива Станковић школе просвета
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима