Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Академија на 79. годишњицу рођења Томе Здравковића у његовом родном граду - Алексинцу

rss

16.11.2017. Вечерње новости

Песме Томе Здравковића оставиле су неизбрисив траг у народној музици, а сећање на једног од највећих певача и боема на овим просторима никад неће избледети.

Академија на 79. годишњицу рођења Томе Здравковића у његовом родном граду - Алексинцу

На 79. годишњицу његовог рођења, 20. новембра, у Центру за културу у Алексинцу, певачевом родном граду, биће одржана музичка академија “Сећање на Тому Здравковића”. Често се може наћи податак да је уметник богате душе и раскошног талента, рођен у Печењевцима, али мало ко зна да је његов родни град Алексинац који ће се први пут одужити познатом суграђанину.

Улаз за овај догађај је бесплатан а Томине непролазне хитове певаће Лена Ковачевић, певач “Легенди” Иван Милинковић, гудачки дуо “Голден лејдис” из Ниша, док ће програм водити глумац Горан Султановић, који ће рецитовати поезију певачевог пријатеља Мирослава Мике Антића и говорити о Здравковићевом животу и каријери.

- Тома је рођен у Алексинцу, где је после неколико дана крштен у цркви - каже за “Новости” уредник програма Центра за културу у Алексинцу Милош Паовић. - Касније се његова породица преселила у Печењевце код Лесковца, тамо је одрастао, кренуо на животни пут и постао легенда. Његов отац Душан имао је месарску радњу у Алексинцу, велики део Томине фамилије и данас живи у овом граду и они су једни од организатора догађаја. Био је чест и драг гост у Алексинцу, где је имао успешне наступе.

- Поносни смо што је тако велики уметник, рекао бих светског ранга, рођен у Алексинцу и што имамо прилику да обележимо његов рођендан. Хтели смо да то буде 2018. на његов 80. рођендан, али већ неколико година постоји идеја да се организује музичка академија. То неће бити класичан концерт, на симболичан начин даћемо уметничку црту целој причи, јер Томина музика то заслужује. Извођачи су са великим усхићењем прихватили да учествују, али нисмо могли да укључимо већи број људи. Идеја је да то прерасте у велику манифестацију која ће се одржавати сваког 20. новембра, а за следећу годину планирамо да објавимо и монографију, додаје Паовић.

Томини музички почеци везани су за Лесковац, где је певачу поводом 20 година од смрти подигнут споменик. Умро је 30. септембра 1991. године а за собом оставио непроцењиво музичко благо, песме “Кафана је моја истина”, “Песме моје”, “Тужно лето”, “Уморан сам од живота”, “Да л’ је могуће”, “Два смо света различита”, “Данка,”, “Љиљана”, “Сећаш ли се Сања”...

Тома је емотивним песмама и сетним гласом умео да дотакне свачију душу. У сваки стих и ноту уткао је таленат, али и део себе. Његова музика је универзална, уважавали су га и волели и они којима народњаци нису били блиски. Уз његове песме сада стасавају нове генерације које ће тек спознати њихову вредност. Говорио је да му је љубав била непресушна инспирација, нарочито она неостварена. О животу славног певача, композитора и текстописца много тога је написано и испричано, а на питање да ли постоји нешто што још није речено, наш саговорник одговара:

- Обратили смо се свим људима који су изучавали Томин живот и објављивали нешто о њему. Нисмо желели да се понављамо и препричавао познате приче, већ да покажемо да су му суграђани указали част. То је сасвим довољан повод за овај догађај, нажалост, до сада му се уопште нисмо одужили. Пре неколико година група новинара покренула је иницијативу да се једна улица у Алексинцу назове по Томи Здрваковићу, али се на томе и завршило. Тома је био изузетан уметник и човек велике душе, чије ће дело трајати вековима. Алексинчани су поносни на његово дело, таленат и доброту која је исијавала из њега и онога што је стварао.

С. Добросављевић, Новости


# музика Милош Паовић Центар за културу и уметност кафана Тома Здравковић Лена Ковачевић Иван Милинковић Горан Султановић
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима