Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Стимулација за стечајног управника - 63.000 евра

rss

24.12.2007. З. Михајловић

Стимулација за стечајног управника - 63.000 евра
Поклон, који поред плате следује управнику, уколико је вредност стечајне масе преко 2,5 милиона евра је 35.300 евра, плус 0,5 одсто, али се тај износ може додатно увећати за још један одсто на име сложености стечајног поступка

Прашина која се летос дигла након што је у појединим медијима објављено да је стечајни управник једног суботичког предузећа израчунао себи награду од скоро милион евра, слегла се пошто је министар економије Млађан Динкић муњевито реаговао и наложио да се преиспита Правилник о награђивању. Иако је то било почетком августа и даље се примењује исти пропис за одређивање коначне висине награде за рад стечајног управника.

У Министарству економије, на питање зашто овај Правилник, који је 19. маја 2005. потписао тадашњи ресорни министар Предраг Бубало, није промењен, тврде да је већ припремљено неколико верзија, да су узета у обзир и искуства других земаља и да очекују да нови буде ускоро усвојен. Бубало се касније бранио да није у потпуности знао колико се пара може „зарадити“ применом сложене математике из овог правног акта.

Жељко Пешут, стечајни управник предузећа „Беко“, где је до сада уновчена имовина у износу од 67 милиона евра, каже да су приче о енормним наградама нетачне. Он истиче да још није израчунао колико њему припада, али да сигурно није реч о фантастичним износима.

Према важећем пропису, зависно од вредности стечајне масе расположиве за повериоце, награда која поред плате, следује управнику за износ од преко 2,5 милиона евра је 35.300 евра, плус 0,5 одсто, али се тај износ може додатно увећати за још један одсто на име сложености стечајног поступка.

- Када говоримо о највећим износима који су стечајни управници добили на име награде морам да кажем да су у питању стечајни поступци који су окончани и у којима је стечајно веће донело решење о одређивању коначне награде за рад стечајног управника - каже Весна Гаћеша, директор Агенције за лиценцирање стечајних управника. Према подацима ове Агенције, највећа награда за стечајног дужника „Цепак“ а. д.- Краљево у бруто износу од око осам милиона динара припала је Агенцији за приватизацију - Центру за стечајеве. Стечајни поступак ове фирме покренут је 2002. године, Центар за стечај именован је за стечајног управника јула 2006. године, а поступак је закључен јула 2007. године. Када је у питању физичко лице као стечајни управник, највећа обрачуната награда је за стечајног дужника „Младост“ а.д.- Сомбор у бруто износу од око 3,3 милиона динара. Управник је на овом послу радио више од две године.

Поводом тврдњи да је претходни стечајни управник Робних кућа „Београд“ Мирко Боровчанин тражио награду од 2,4 милиона динара, Гаћеша одговара да јој је познато да је прелиминарна награда за ово предузеће месечно износила 2.400.000 динара и да је уплаћивана стечајном управнику, односно Агенцији за приватизацију - Центру за стечајеве. „Мирко Боровчанин није једини који је требало из овог износа да добија месечну прелиминарну награду већ је, колико је мени познато, било њих седморо који су месечно исплаћивани из овог износа. Дакле, Мирко Боровчанин за себе није тражио, нити је добио 2,4 милиона динара, а колико ће му припасти још није утврђено“, каже Гаћеша.

Податак о суми нето награда стечајним управницима, Агенцији за лиценцирање није познат јер се од бруто износа одбија, минимум 37 одсто на име пореских обавеза. По речима Гаћеше обрачун награде се ради по важећем правилнику, али је проблем у томе што се овај пропис различито тумачи тако да је „стимулација“ у првој половини 2006. године обрачунавана на два начина. Један су примењивали стечајни управници, а други Виши трговински суд у Београду. Међутим, у пракси је постојало и треће решење, јер су поједини Трговински судови обрачунавали коначну накнаду и награду на свој начин. Тако је за рад у једном предузећу, стечајном дужнику, стечајни управник израчунао коначну награду од 100.000 евра, према тумачењу Вишег трговинског суда та награда требало би да износи око 50.000 евра, а Трговински суд је својим решењем досудио око 30.000 евра.

У овом тренутку Центар за стечај је именован за стечајног управника у 371 стечајном поступку. Тренутно у Србији има 372 лиценцирана стечајна управника.

ДЕОБА ПАРА

Према Закону о стечајном поступку свуда где је већински друштвени и државни капитал за стечајног управника се именује специјализована институција која се у овом случају зове Агенција за приватизацију-Центар за стечај. Када је за стечајног управника именована Агенција за приватизацију њој се исплаћује и прелиминарна и коначна награда за рад стечајног управника, а један део од те награде припада поверенику кога она поставља у складу са одредбама уговора који међусобно закључују.

[www.glas-javnosti.co.yu]


Коментара: 1


# Млађан Динкић Краљево Агенција за приватизацију
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    mehdija 21.06.2010.
    ja znam da u genciji za privatizaciju rade i pirane cas izuzecima i
    sta me navelo na ovakav komentar evo dokaza radio sam u preduzece Iskra METAL iz Novog Pazara preduzece je zaposljavalo invalibe rada ali ljudikoji su u agenciju radili su je privatizovali pa su prekinuli privatizaciu kao neuspelu ali nisu postavili zastitnika imovine preduzeca pune tr godine.posledica svega toga je uvodjenja stecaja sto se nije smelo dogodit .stecaj je uveden za dugovanje nedjibu kacaru odnosno kupcu preduzeca koje je napravio dok je bio vlasnik odnosno dok mu nije raskinut ugovor sve ovo nebi ni pisao na ovoj stranici da ljudi koji su iz agencije za privatizaciju nisu uradili jos jednu neshvatlivu gresku . Oljackali su 12 invalida rada koji su radili u Iskra Metal za oko 29 miliona dinara koje im je bilo priznato po presudi P1491/02 potvrdjena od okruznog suda Novi Pazar i ponovo potvrdjena u parnici kod trgovinskog suda u Kraljevo stecajni upravni je vodio parnicu sa invaligima i izgubio tu parn


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима