Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Корак до акција

rss

24.01.2008. www.novosti.co.yu

У петак ће бити објављен јавни позив грађанима за упис бесплатних акција, у коме ће бити прецизирани сви детаљи: ко има право на ове акције, као и где и како се за њих пријављује. Упис ће трајати од понедељка, 28. јануара, закључно са 31. јулом.

Пре него што се упутите на шалтере пошта, где ће се обављати ова пријава, проверите податке из сопствених личних карти. На ово је упозорио Млађан Динкић, министар економије, истичући да ће Агенција за приватизацију искључиво на адресу из личне карте грађанима слати потврде да су стекли право на бесплатне акције.

Министар Динкић је, са сарадницима, у среду на конференцији за новинаре одговарао и на многобројна питања у вези са детаљима предстојећег посла.

* КО СВЕ ИМА ПРАВО НА БЕСПЛАТНЕ АКЦИЈЕ?

- Услови су да су грађани били пунолетни на дан 31. децембра 2007. године, да су држављани Србије на дан 3. јануара 2008. године, као и да су на дан 30. јуна прошле године имали пребивалиште на територији Србије. Морају да буду уписани у бирачки списак. Услов је и да у досадашњем процесу приватизације нису остварили право на бесплатне акције.

* ГДЕ СЕ ПРИЈАВЉУЈЕ И ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО ОД ДОКУМЕНАТА ЗА УПИС?

- Грађанин треба да дође лично на један од 3.500 шалтера Поште Србије, и да са собом понесе само личну карту и број свог динарског рачуна у банци. Уколико нема отворен рачун, службеник Поште ће му на лицу места отворити рачун.

* КАКО СЕ ПРИЈАВЉУЈЕ?

- Службеник Поште попуњава формулар у два примерка на основу података из личне карте и картице банке. Грађанин проверава попуњени формулар и потписује га. Један примерак остаје Пошти, а други примерак грађанин узима за себе као доказ. Грађанин потписује пријаву и потврђује, под кривичном и материјалном одговорношћу да су подаци у пријави тачни. Агенција за приватизацију проверава тачност података. И уколико је потребно допунити податке о томе писмено обавештава грађанина на адресу из личне карте. Најкасније до краја ове године грађани ће добити потврде, такође на кућне адресе, да су стекли право на бесплатне акције.

* ШТА СЕ ДЕШАВА СА ГРАЂАНИМА КОЈИ СУ У ПОСТУПКУ ДОБИЈАЊА ДРЖАВЉАНСТВА?

- Када се пријаве за бесплатне акције, потписаће да су држављани Србије. То се накнадно проверава са МУП, одакле добијамо потврду да ли јесте или није држављанин.

* КАКО ЋЕ СЕ ПРИЈАВЉИВАТИ БОЛЕСНЕ И НЕПОКРЕТНЕ ОСОБЕ, КАО И ЗАТВОРЕНИЦИ НА ОДСЛУЖЕЊУ КАЗНЕ?

- Грађани који су непокретни могу да се пријаве на бесплатни број Инфо центра после чега ће их посетити Комисија која ће обавити пријаву за акције. Такође, утврдиће се и тачно одређени дани када ће комисија извршити пријаву грађана у затворима, који имају право на бесплатне акције.

* ШТА ЈЕ СА БОЛЕСНИМ ОСОБАМА КОЈИМА ЈЕ ОДУЗЕТА ПОСЛОВНА СПОСОБНОСТ, ПА СУ ЗАТО И ИЗБРИСАНА СА БИРАЧКОГ СПИСКА?

- Нажалост, то је веома важно питање, које се поставило тек по доношењу закона. Мора да буде испуњено свих пет законских услова за стицање права на бесплатне акције. Проверићемо да ли постоји законска могућност да се и такве особе упишу у бирачки списак.

* ГДЕ СЕ ЗА АКЦИЈЕ ПРИЈАВЉУЈУ БИВШИ И САДАШЊИ РАДНИЦИ ШЕСТ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА?

- Они своје право стичу по другом основу и припадају им акције у вредности од по 200 евра по години стажа, обрачунатих по процењеној тржишној вредности предузећа пре приватизације. Они се пријављују у 25 филијала Националне службе за запошљавање, у периоду од 14 до 19 часова. У Београду ће се ове пријаве обављати у филијалама на Гундулићевом венцу и одсеку Звездара, као и у згради СИВ 1 од 9 до 15 часова. Биће отворена и филијала у Косовској Митровици.

* АКО СУ ЗАПОСЛЕНИ У ОВИХ ШЕСТ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА ИСКОРИСТИЛИ ДЕО СТАЖА ЗА АКЦИЈЕ, ИМАЈУ ПРАВО НА ЈОШ АКЦИЈА?

- Они који су искористили део стажа, имају право да за разлику стажа оствареног у овим предузећима упишу акције.

ДОКУМЕНТАЦИЈА

САДАШЊИ и бивши запослени у ових шест јавних предузећа приликом пријаве мораће да понесу личну карту, фотокопију личне карте, уверење о држављанству (не старије од шест месеци), оверену фотокопију радне књижице (запослени у предузећу, пензионери у Фонду ПИО), као и потврду о годинама радног стажа на посебном обрасцу који је већ достављен предузећима и Фонду. Захтева се и потврда о пребивалишту, а за избегла и расељена лица са КиМ, још и избеглички картон, пошто у личној карти немају адресу.

СВИМА ЈЕДНАКО

ГРАЂАНИ Србије имају право на бесплатне акције у државним системима: „НИС“, „Јат“, „Телеком“, „ЕПС“, „Галеника“ и Аеродром "Никола Тесла", затим на новчану накнаду од до сада приватизованих друштвених предузећа, као и на бесплатне акције државних система који тек треба да се приватизују.

Сви добијају једнак број акција сваког предузећа и једнаку новчану накнаду.

ТЕЛЕФОН

ПИТАЊА о бесплатним акцијама на која ће одговарати надлежни из Министарства економије читаоци "Новости" могу да поставе позивом на број телефона 011-30-28-201, или путем електронске поште на адресу економска@новости.цо.yу

ИНФО ЦЕНТАР

ГРАЂАНИ ће одговоре на питања моћи да добију преко бесплатног броја Инфо центра 0800-100-300.

САДАШЊИ и бивши радници шест јавних предузећа која се приватизују моћи ће да позову, такође бесплатну линију: 0800-100-400.

http://www.priv.yu/besplatne_akcije/provera_statusa.php

Коментара: 0


# Млађан Динкић Агенција за приватизацију бирачки списак
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима