Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Размимоилажења око експлоатације шкриљаца

rss

24.04.2013. Д. Стојановић, Новости

Различита тумачења министара о могућности експлоатације уљних шкриљаца. За разлику од Бачевића, министарка енергетике сумња у тачне податке о залихама.

Овом приликом министарка се осврнула и на ставове Алексинчана, поготово Еколошког покрета Алексинац

Истраживање резерви уљних шкриљаца код Алексинца

Више од пола века није било ресорног министра у Влади Србије који, више или мање, није заголицао јавност причом о експлоатацији уљних шкриљаца код Алексинца. Одређивани су чак и рокови, да би и данас ова прича била предмет размимоилажења и у сфери лепих жеља.

Министар рударства Милан Бачевић и министарка за енергетику Зорана Михајловић такође се разилазе по овом питању. Почетком године, министар Бачевић је изјавио да ће његово министарство учинити све да се „такав добар развојни пројекат реализује“. Он је рекао да је овај пројекат завршен. Завршена су истраживања и лабораторијске анализе, оверене резерве, а одмакло се и у разговорима са различитим компанијама које показују интерес за инсталирање технологија.

Нагласивши, да ће се у експлоатацији користити само најновија „чиста“ технологија, јер ће се тако добити већа количина нафте и максимално заштитити животна средина, Бачевић тада није желео да каже докле се стигло са тендером за избор саветника за проналажење стратешког партнера за експлоатацију шкриљаца. „Новости“ су почетком октобра 2012. пренеле министрове речи да ће тендер бити расписан до краја године.

С друге стране, приликом посете Нишу, министарка Михајловић је недавно, за разлику од колеге Бачевића, била изричита да још не постоје прецизна истраживања о количинама уљних шкриљаца са којима Србија располаже, па тиме ни у околини Алексинца, али да постоје заинтересовани инвеститори и да држава мора да одлучи шта жели у тој области, односно на који начин ће то енергетско богатство бити експлоатисано.

- Први корак је истраживање и прецизан податак о количини уљних шкриљаца, а други корак, начин организације експлоатације. Хоће ли то бити државна компанија, са већинским или мањинским учешћем - рекла је министарка, напоменувши да се о том другом кораку још није разговарало у Влади.

И она је подвукла да се најпре мора сагледати аспект заштите животне средине, па тек онда евентуално кренути у експлоатацију.

- У граду на Моравици немају ништа против експлоатације шкриљаца, поготову што би било отворено неколико стотина нових радних места. Како код власти тако и код грађана и Еколошког покрета Алексинца, постоји велика сумња да то неће бити могуће без негативног утицаја на животну средину, без обзира на технологију.

Локалну јавност су изненадиле речи министарке Михајловић да су још непознате прецизне резерве уљних шкриљаца у околини Алексинца. Деценијама унатраг (са подацима располаже и Алексиначки рудник) баратало се са цифром од најмање 2,1 милијарду резерви уљних шкриљаца у алексиначком басену, из којих се прерадом може добити десет одсто синтетичке нафте.Пракса показује да се прича о налазишту покретала пред сваке изборе, при чему је у игри било и поновно отварање Алексиначког рудника (затворен 1989) у коме је остало око 28 милиона резерви мрког угља.

ИСТРАЖИВАЊА су вршена у неколико наврата, а последње почетком прошле године. Баратало се цифром од 500 и 600 хиљаде тона нафте годишње и производљом која би могла да почне најкасније за шест до седам година.

Коментара: 0


# Зорана Михајловић Алексиначки Рудник Милан Бачевић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима