Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Привреда ојадила и бивше раднике

rss

16.03.2015. Д. Стојановић, Новости

Сваки седми становник Алексинца чека посао, а није лако ни онима који су завршили радни век. Просек примања око 12.000 пензионера износи тек нешто више од 17.000 динара

Привреда ојадила и бивше раднике

Некада познат по руднику, "Фахопу", "Селекцији", ЕМП, ПИК, "Бетоњерки"... а данас готово без индустрије, општина у доњем току реке Моравице спада у неразвијене: са изузетно ниским животним стандардом и високом стопом незапослености. Зато ни око 12.000 пензионера није изненадио податак Фонда ПИО - да је овде просечна надокнада онима који су завршили радни век само 17.306 динара по чеку, по чему су предзадњи у Србији, одмах после колега из Новог Пазара.

Објашњење првенствено лежи у чињеници да су поменути и још многи други успешни привредни колективи, већ двадесетак година, или "мртви", или на ивици провалије, те да је хиљаде радника у њима остало без посла и неисплаћених зарада. Тамо где се нешто и радуцкало, исплате су биле ретке и симболичне, а све то је утицало и на висину уплате доприноса за пензионо осигурање. Отуд и "отањени" износи на чековима.

- Поменути просек је испод сваког минимума за преживљавање, поготово што већина мојих колега издржава и децу, па и унучад... Истина, има и оних са солидном пензијом, али њих је врло мало, а знатан број је чак и испод општинског просека - каже за председник Општинске организације пензионера, Мирослав Здравковић.

И, док је по просечној пензији на дну лествице, алексиначка општина је, истовремено, при врху ако се гледа број пензионера у односу на број становника. Од укупно 51.863 Алексинчана, нешто више од четвртине су управо - бивши радници.

Нажалост, ова општина је на самом врху у Србији и по стопи незапослености, која премашује 50 одсто. По подацима нишке Филијале Националне службе за запошљавање, чак 7.529 људи, или сваки седми становник Алексинца, тек се нада каквом-таквом радном месту.

А, перспектива је - како истичу у Општинском већу Савеза синдиката - тренутно баш никаква. Нова радна места само су сан, иако Алексинац има одличан географски положај и бројне компаративне предности. Инвеститора, међутим, нема ни на видику...

- Много смо урадили на стварању повољних услова за инвестиције, али је то очигледно недовољно без помоћи са стране, првенствено државе. Камо среће да имамо више "Грамера", који запошљава око 1.300 радника, или оних попут господина Февзија Шилика, који инвестира пет милиона евра у изградњу хотела, ресторана, шопинг мола и других садржаја на темељима некадашњег мотела "Морава", уз најаву запошљавања најмање 150 људи - каже заменик председника општине Алексинац, Чедомир Ракић, наглашавајући да предстоји потписивање уговора о формирању Слободне зоне.


# привреда Чедомир Ракић општина незапосленост синдикат пензије Мирослав Здравковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима