Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сајам Агро Белграде 2020. донео нову задругу Алексинцу

rss

03.02.2020. Текст и фото: Божа Марковић

У петак, 30. јануара 2020. тридесетак пољопривредника присуствовало је отварању првог Међународног сајма Агро Белграде 2020. који је овог пута отворен под називом који одражава његову међународну основу у области воћарства, виноградарства и повртарства. Овај Сајам је био прилика да се пољопривредници упознају са новим достигнућима у аграру и виде многе иновације које су га пратиле. Било је ту представника многих светских фирми, домаћих фирми са својим производима у свим областима почев од нових пољопривредних машина, сушара, до производа престижних пољопривредних газдинстава.

Сајам Агро Белграде 2020. донео нову задругу Алексинцу

Отварању сајма присуствовао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде господин Бранислав Недимовић, који је званично и отворио Сајам.

Присуствовали смо конференцији за штампу коју је минисар Недимовић одржао и чули много тога интересантног одвоварајући на питања присутних новинара међу којима су била и питања везана за субвенције, да ли има ГМО производа, повећању средства за пољопривреду, задругарству, о пројектима којим локалне самоуправе шаљу Министарству, сарадњи са Кином у овој области и другим. После конференције за штампу, министар Недимовић је у пратњи директора Сајма и државних секретара обишао централну халу сајма при чему је у централном делу било доста младих произвођача из Србије, где су представљена мала пољопривредна домаћинсва, али и странаца.

Од интересантних догађања је то да је општина Алексинац постала богатија за једну задругу, која је регистрована тога дана, па су њени представници том приликом по позиву били присутни на штанду Задружног савеза Србије, где су се сусрели са три државна секретара.

На Сајму је био простор на коме су били млади произвођачи, али и странци. Овом приликом помињемо штанд Јевгеније Кајзер и Татјане Орлове, из Јакуте на крајњем северу Руске Федерације које су су на Сајму представиле сушеним стопостотним воћем, које се спрема на традиционални руски начин за зиму без додатака. Њихови производи су у облику листића и сто посто концентровани тако да су јаког хранљивог дејства, тако да могу да замене у сувом стању оброк. То нас је подсетило на некадашње вештине наших баба које су низале крушку, јабуку, сушиле шљиве за зиму и тако чувале ове производе за зиму који су здрави и чисти.

У оквиру сарадње са иностраним фирмама представници наше нове задруге упознати са новим производом за био прехрану у облику брикета који се користи у пластеницима. Очекује се да се овај ефикасан производ појави на тржиште.

Ово присуство сајму организовао је Центар за регионални развој ДАРС из Алексинца и Удружење „Јагода“ из Гредетина, који су били логистика за путовање и улазнице. Међу нама је био и проф. др Драгослав Цветковић, биотехнолог из Породина, који је стучно помагао алексиначки пољопривредницима у сагледавању иновација за које су они заинтересовани.


# Божа Марковић - Несврћанин Гредетин Бранислав Недимовић Агро сајам Центар за регионални развој ДАРС
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима