Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пољопривреднице без права на трудничко

rss

01.12.2013. РТС

Женама које живе не селу и баве се пољопривредом ускраћено је једно од основних права, право на трудничко и породиљско боловање и надокнаде. То питање недавно је стигло до посланица у парламенту и покренута је иницијатива да се њихов проблем реши.

Пољопривреднице без права на трудничко

Традиционално жене на селу немају право на наследство. Породична газдинства ретко се воде на њих. У локалној власти скоро да и не учествују, па тако и не чуди што им је ускраћено једно од основних права, право на трудничко и породиљско боловање и надокнаде. То питање недавно је стигло до посланица у парламенту и покренута је иницијатива да се њихов проблем реши.

Њихово радно време почиње у зору, често се завршава касно увече. Доприносе за пенизионо и инвалидско редовно уплаћују.

„Ја сам пријављена, значи осигурана сам преко супруга и они сматрају да ја немам никакво право. Онда већина жена, не само ја, значи свесне смо тога, јер то је та прича коју свима кажу, и онда нико и не покушава толико и не тражи, јер сматра да ако је на селу нема никакво право“, прича пољопривредница Милена Савић.

Прича Милене из Кормана код Алексинца није усамљен случај.

„Уколико је она осигурана преко пољопривредног газдинства, јер она све време ради на том свом имању, а поред тога је мајка, поред тога има можда неку другу трудноћу, зар није најнормалније да она заправо не ужива иста права као и било која друга запослена жена“, пита Снежана Живадиновић из Друштва за развој креативности.

Жене пољопривреднице и њихова права не препознаје ниједан закон који уређује ту област.

Биљана Хасановић Кораћ из Женске парламентарне мреже каже да су прописи који регулишу пензионо и здравствено осигурање пољопривредника више пута мењани у претходном периоду.

„Углавном се акценат стављао које обавезе да плаћа носилац домаћинства, сви чланови домаћинства и изгубило се из вида просто то право жена на надоканду за породиљско одсуство оне које се баве пољопривредом“, каже Биљана Хасановић Кораћ.

Посланице у оквиру Женске парламентарне мреже покренуле су иницијативу да се то питање уреди Законом. Међутим, иако је јасно прописано на који начин оне могу да уплаћују држави доприносе, остаје да се надлежни договоре како ће њима бити исплаћиване надокнаде.

„Треба сагледати могућности буџета, која би основица била која би се исплаћивала. Да ли основица на коју се обрачунавају порези и доприноси за осигурање по основи бављења пољопривредом или нека друга основица и да се онда приступи изради предлога Закона о измени и допуни постојећег закона којим би се предвидело и то право женама пољопривредницама које уплаћују доприносе за ПИО“, објашњава Биљана Хасановић Кораћ.

У Министарству рада и Министарству здравља која треба да реше спорна питања, прошле недеље нико ко би о тој теми могао да разговара није био ту. Поручују да се на томе ради, али не прецизирају када ће пољопривреднице добити иста права као и све запослене жене.

Коментара: 0


# радно време
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима