Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

И Алексинац потписао Декларацију о заштити пчела

rss

24.12.2021. Јужне вести

Тридесетак градова и општина у Србији потписали су Декларацију о заштити пчела коју је иницирао Савез пчеларских организација Србије, а међу њима и Алексинац, Врање, Пирот, Сврљиг и Власотинце. Идеја Декларације је постепено укидање третирања комараца средствима отровним за пчеле, те је то једна од ставки за коју су потписници у обавези да се залажу.

Фото: Bianca Ackermann / Unsplash

Како наводе из СПОС-а, популација пчелињих заједница из године у годину опада услед масовног тровања проузрокованог третирањем комараца и крпеља из ваздуха средствима отровним за пчеле и неадекватном применом средстава за заштиту биља, те је напуштање те праксе основна идеја Декларације о заштити пчела.

Представници локалних самоуправа које су потписале Декларацију су у обавези и да се залажу за спречавање помора пчела кроз информисање локалних пољопривредника о важности одговорне употребе пестицида.

Јачање свести грађана кроз медијске кампање и средства јавног информисања о значају пчела за очување животне средине, шире друштвене заједнице и производњу хране - једна је од обавеза потписника.

Један од циљева је и сарадња са локалним удружењима пчелара и пољопривредника на заштити пчела и развоју пчеларства у Србији за добробит читавог друштва.

Како наводе из Савеза пчеларских организација Србије, пчеле опрашивањем повећавају приносе пољопривредних култура до 80% и сваке године подигну приносе у пољопривреди Србије за више стотина милиона евра, а без предузимања хитних мера постаће угрожена врста.

Декларација о заштити пчела заједнички је документ СПОС-а, Налед-а и УСАИД-а.

Извор


# Алексинац пчелари пчеларство
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима