Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Житковац добија нову радну зону - На више од 150 хектара градиће се фабрике, трговинске радње, хотели

rss

24.09.2021. Екапија

Управа Општине Алексинац ставила је на рани јавни увид план детаљне регулације за индустријску зону Житковац који обухвата површину од око 130 хектара.

Фото: архива

Како је наведено у објављеном документу, план се доноси са циљем да се дефинише намена земљишта, обезбеде услови за изградњу неопходне инфраструктуре и и одреде локације на којима ће будући инвеститори израђивати урбанистичке пројекте.

На једном делу радне зоне Житковац већ постоје изграђени производни капацитети, а планом се предвиђа њено проширење које ће обухватити не само зону грађевинског земљишта, већ и пољопривредне парцеле. Идеја је да се у Житковцу оформи зона која ће поред објеката намењених производњи имати довољно простора за изградњу помоћних садржаја са циљем да се обезбеди што боља функционалност. Радна зона ће се тако простирати на површини од око 159,1 хектар.

На простору који је обухваћен планом већи део биће намењен грађевинском земљишту са бројним наменама. У плану је да се овде граде објекти намењени производњи и пословању, затим објекти намењени комерцијалним садржајима, али ће постојати и мешовита зона са стамбено-пословним објектима који за циљ имају додатни урбанистички развој Алексинца. У зони намењеној становању и пословним активностима предвиђа се и изградња спортских садржаја, затим простор са уређеним зеленилом и водним земљиштем.

Радна зона простираће се дуж саобраћајнице Државног пута ИИа реда бр. 217, Алексинац-Житковац-Тешица. На овом простору биће формиране парцеле за нове инвеститоре уз максималну флексибилност плана, а зарад унапређења нивоа услуга, у плану је да се интензивира сарадња између јавног и приватног сектора. Предвиђено је и да се градња нових броњнфиелд и греенфиелд инвестиција обавља све док се не попуне капацитети. У оквиру радне зоне доста пажње биће посвећено и развоју услуга као подршка привредницима за развој трговине.

За овај простор дефинисани су и параметри изградње. У радној зони биће могуће градитит објекте максималне висине до 18 метара и структуре П+3+Пк. Изузетак важи за технолошке објекте којима се могу дозволити одступања од параметара. У овој зони неће бити могућа изградња објеката намењених становању, али ће бити могуће подићи објекте са комерцијалним садржајем као што су радње, ресторани, хотели, трговински објекти који би била подршка производњи.

Зона становања пратиће линију већ формираних насеља и ту се планира наставак изградње објеката намењених становању средњих густина. Планом је дефинисано да висина ових објеката не сме бити виша од 12 метара, структуре П+1+Пк.

Када је у питњу саобраћајна инфраструкура, у плану је да се саобраћај унутрар радне зоне одвија преко државног пута са приступним саобраћајницама и прилазима који треба да обезбеде приступ до сваке парцеле. Тренутно стање је такво да се из радне зоне веза са државним путем одвија преко 11 прикључака, али је планом отворена могућност да се она сведу на 5 са уређеним раскрсницама.

У закључку плана, који је израдио ЈП Завод за урбанизам из Ниша, наводи се да је оваквом регулацијом подручја обезбеђена грађевинска површина од 2.819.100 м2.

Аутор: Н. Игњатовић / Извор


# општина Житковац саобраћај пројекти
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима