Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Морава чека прве бродове?

rss

03.04.2013. Извор: РТС

Једног од пет скелеџија на Јужној Морави није обрадовала вест да ће његовом реком једнога дана запловити бродови. За њега је, каже, река и сада пловна, јер годинама скелом превози ратаре из околине Алексинца и тако издржава породицу.

Морава чека прве бродове?

Пловни канал Дунав–Морава–Вардар покренула би грађевинску, машинску и електроиндустрију, али и бродоградњу, тврде стручњаци. Општине кроз које протичу Велика и Јужна Морава већ имају планове.

Идеја о пловној Морави, која је изазвала велику полемику у јавности, Србији би донела, како тврде стручњаци, бројне погодности. Такозвани расути терет, због јефтинијег транспорта и краћег пута, био би превожен каналом кроз Србију, чиме би се заобишло Црно море. Капитална инвестиција покренула би грађевинску, машинску и електроиндустрију, али и бродоградњу.

Једног од пет скелеџија на Јужној Морави није обрадовала вест да ће његовом реком једнога дана запловити бродови. За њега је, каже, река и сада пловна, јер годинама скелом превози ратаре из околине Алексинца и тако издражава породицу.

"Наћи ћемо посао на другом месту, шта да радимо. Нисам могао то нигде да чујем. Ујутру рано овде долазим, увече касно одлазим", каже скелеџија Радомир Саитовић.

Своју шансу на каналу који би кроз Србију требало да буде дуг око 350 километара, виде општине кроз које протичу Велика и Јужна Морава. На левој обали реке, у Варварину, у коме живе одгајивачи цвећа и поврћа, радо би да ауто-пут, удаљен девет километара, замене пловном Моравом.

"Када би Морава била пловна, то бисмо, свакако, искористили и за транпсорт, али и за развој туризма", каже председник општине Враварин Зоран Миленковић.

У историји је остало записано да 1867. аустријски пароброд стигао до Сталаћа. Књижевник Александар Васић пронашао је и податак да су још 1841. четири поштанске лађе допловиле до Чуприје.

"Те делове које смо проналазили, остатке лађа и једрењака, годинама су стајали на плажи, поред воденица, али ништа није сачувано. Немамо доказа, али ипак то све стоји да је Морава била пловна, неки кажу до Ниша, али до Сталаћа је било сигурно", каже Александар Васић.

Идеја о повезивању северне и јужне Европе каналом кроз Србију, којим би пловни пут био скраћен 1.200 километара, стара је скоро два века. Досадашњим пројектима, осим главног пута, планирана су и два бочна, до Краљева и Ниша.

"Овај канал решио би проблеме наводњавања, заштиту од поплава, користио би се и материјал из Мораве, а значај би био и због енергетике", каже Оливера Потић, професор Грађевинског факултета у Нишу.

А до тада Радомир ће скелом, преко Мораве на другу обалу, чекајући прве бродове и пребројавајући дане до пензије.

 

video...

Коментара: 6


# председник општине Радомир Саитовић Јужна Морава Зоран Миленковић
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  domacin 03.04.2013.
  SAMO COVEK KOJI SANJA MOZE DA POMISLI NA TAKO NESTO, PRVO TREBALO BI ISKOPATI STOTINE MILIONA KUBIKA SVAKAKVOG MATERIJALA ISTO TOLIKO DRVETA A GDE SMESTITI TU OGROMNU KOLICINU MATERIJALA, NA 2 KILOMETRA BI BILO POPLAVLJENO PLODNA IMANJA A TO ZNACI I PODIZANJE NIVOA PODZEMNIH VODA KOJA DOVODE DO OTVARANJA KLIZISTA POGOTOVO KOD KANJONA I USEKA A DA NE GOVORIMO O POTONJUCU PUTEVA KOJA SU TOM NIVOU, I MNOGE DRUGE POSLEDICE NA PRIRODU ZNACI PLODNA IMANJA NA 2-3 KILOMETRA OKO VODOTOKOVA BI JEDNOSTAVNO NESTALA PA SADI ONDA U BRDA TO JEST U KAMEN . A PREDUZECA KOJA SE BAVE TRANSPORTOM BI NESTALA DA JE TO TAKO ONDA BI DUNAVOM PLOVILI I TURCI I BUGARI A NE AUTOPUTEVIMA, CISTO ZAMAJEVANJE NARODA MAKEDONCI NEMAJU OD TOGA KORIS A POGOTOVO GRCI POZDRAV.

 • (+0) (-0)

  samsung 03.04.2013.
  Dajte ljudi budite bar malo ozbiljni. Kakvi kanali, kakvi brodovi. To su nebuloze kao i uljni skriljci i poljoprivreda koja hrani pola evrope. Takve gluposti mogu da prodju samo kod nas.

 • (+0) (-0)

  Gavrilo Princip 04.04.2013.
  Radomire, ne brini, ni tvoji unuci nece videti taj kanal, samo mirno spavaj, zarada ti je sigurna kao kuca.

 • (+0) (-0)

  Josif iz Trbusnicu 04.04.2013.
  ....a na Paniče kosmodrom....
  ....a do tada već u Aleksincu nema ljudi, svi se iselili slušajući ovakve gluposti....

 • (+0) (-0)

  Pedja 14.04.2013.
  Nije mi jasno kome padaju na pamet ove nebuloze o brodovima i kanalima.Ne mozete bre jednu obicnu ulicu prema Rudniku da zavrsite dve godine a pricate o brodovima i kanalima.

 • (+0) (-0)

  miksha 03.02.2014.
  LOL


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима