Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

До краја године тендер за експлоатацију шкриљаца

rss

01.11.2011. Извор: Бета

Србија ће до краја године расписати тендер за стратешког партнера Владе Србије у експлоатацији уљних шкриљаца у Алексинцу, каже Оливер Дулић.

Србија добија нафту из Алексинца?

Министар животне средине, рударства и просторног планирања је на међународној конференцији о рудама Србије у Београду казао да постоји велико интересованаје рударских фирми из Европе, Русије и САД да уђу у стартешко партнерство са државом Србијом на том пројекту.

Он је подсетио и да је Влада Србије основала предузеће које ће се бавити истраживањем и експлоатацијом уљних шкриљаца из којих може да се добије нафта.

Директорка организације рударске индустрије Европске уније Корина Хебестрајт је казала да је отварање те канцеларије, која на једном месту може да понуди све одговоре инвеститорима, "одличан потез". Она је додала да је то једна од ствари које је та организација предложила органима ЕУ - да се сви проблеми решавају на једном месту.

Како је истакао, "у наредних 10 година Србију очекују инвестиције од око три милијарде евра у области рударства, а експлоатација уљних шкриљаца је један од пројеката".

У том периоду, навео је Дулић, очекује се отварање нових рудника, модернизација и ревитализација постојећих рудника и отварање нових радних места.

'Планирано је да се до 2020. повећа учешће рударске индустрије са два на више од пет одсто бруто домаћег производа и да годишњи бруто приход од рударства буде 2,3 милијарде евра", казао је он.

Број радних места у рударству требало би да са повећа 25.000 на 30.000 у наредних 10 година.

Дулић је казао да очекује да ће нови закон бити усвојен за две седмице у Скупштини Србије и додао да би до краја године требало да буде усвојена и стартегија управљања минералним сировинама.

Према његовим речима, један од циљева зкона је и заштита животне средине, али и обезбеђивање сигурног снабдевања индустријских капацитета и тржиште Србије свим минералним сировинама.

Он је прецизирао и да би према плановима министарства требало да буду отворени, поред осталог, нови рудник угља Штаваљ, као и рудник фосфата у Босилеграду, наводећи да се очекује и модернизују великог број рудника у Србији како би се користиле насавременије технологије за експлоатацију.

Развој рударства ће, како очекује Дулић, омогућити и равномеран регионални развој, јер се лежишта минерала налазе у неразвијеним деловима Србије.


Коментара: 4


# тендер заштита животне средине
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  dojchin 02.11.2011.
  Pa zar cete ovoj faci da verujete?! Rasprodali sve sto je na zemlji, a sada su poceli da prodaju i ispod zemlje! A vi opet glasajte za njih ...Ako dozvolite povrsinske kopove potpisali ste sebi, svojoj deci i unucicima smrtnu kaznu, a njima duble dzepove, lepse kuce i raskosan zivot ...birajte!

 • (+0) (-0)

  Unapred zahvalan 03.11.2011.
  Bio bi zahvalan ukoliko bi mi neko ostavio link gde mogu da se malo vise informisem o skriljcima, da li je opasno, koliko i zasto. Unapred zahvalan gradjanin.

 • (+0) (-0)

  sasha 28.11.2011.
  Zamolio bih gospodina da nam malo pojasni zasto su opasni povrsinski rudnici pa smo potpisali smrtnu kaznu ako ih dozvolimo, hvala

 • (+0) (-0)

  zezelj 05.12.2011.
  Vala kako izgleda neko ce da bas popuni dzepove a nama eto zagadjenja pa nam jutra nece biti vise sveza i bistra nego teska i tmurna a i procenat kancerogenih oboljenja bice veoma povecan a zdravog voca i povrca videcemo samo jos na slici kao i ribe u moravici i moravi ali i ne samo to vec puno stvari jos


[ Додај коментар ]