Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Благо Србије у - јамама

rss

07.11.2013. Д. Стојановић, Вечерње новости

У граду на Моравици не губе наду у обнову рударења и очекују истински привредни препород. Ни држава не жели да тек тако дигне руке од 28 милиона тона резерви мрког угља
Овако је било некада, док су рудници радили пуном паром

Овако је било некада, док су рудници радили пуном паром

У граду на Моравици још не губе наду да ће рударење, које је до пре двадесетак година, уз пољопривреду, било окосница развоја општине, поново заживети. Али, очекују, са савременијом, безбеднијом и еколошки прихватљивијом технологијом...

У том смислу, стручњаци и житељи овог дела Поморавља са стогодишњом рударском традицијом највећу шансу виде у поновном активирању Алексиначког рудника - са више од 28 милиона тона резерви мрког угља - те експлоатацији уљних шкриљаца, са доказаним резервама од две милијарде тона.

Указујући на то да Србија располаже огромним енергетским ресурсима и да, поред улагања у обновљиве изворе енергије, неће напречац запоставити ни остале потенцијале у овој области, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине, Зорана Михајловић, нагласила је да ће наша земља испоштовати све директиве европске енергетске заједнице, али то не значи одустајање од изградње нових објеката који ће користити мрки угаљ и задовољавати високе еколошке стандарде.

- Улагање у нову рударску опрему и модернију технологију у Јавном предузећу за подземну експлоатацију угља „Ресавица“ приоритет је Владе Србије - истакла је министарка, указујући да су у алексиначком басену пронађене и до сада највеће резерве уљних шкриљаца које ће, зарад испуњавања свих еколошких стандарда, бити експлоатисане највероватније кроз јавне тендере, односно уз помоћ стратешких партнера.
РЕЗЕРВЕ ЗАТВАРАЊЕМ Алексиначког рудника - после несреће у којој је, 17. новембра 1989, погинуло 90 камарата, у лежишту су остале утврђене резерве од 28 милиона висококалоричног мрког угља, мада стручњаци тврде да га има и знатно више. Што се тиче уљних шкриљаца, ту су и резерве од две милијарде тона, са садржајем од најмање десет одсто синтетичке нафте. Дакле, ради се о укупно 200 милиона тона овог енергента.

Овакве најаве, наравно, радују све у овом делу Србије, а први човек Алексинца, Ненад Станковић, каже да је општина - после затварања рудника, те срозавања овдашњег ПИК-а и већине привредних колектива, махом кроз лошу приватизацију - спала на веома ниске гране и нада се коначној ревитализацији привредних активност. Јер, каже, располажу ресурсима као мало која друга средина...

- Ако је то икако могуће, много очекујем од развоја и напретка овог краја у којем нема породице из које бар неко није био рудар. Док се друге, чак и богатије земље најпре ослањају на сопствене изворе енергије, ми увозимо угаљ из Пољске и Русије, а и сами смо богати овим енергентом - закључује некадашњи управник јаме „Морава“, Мирко Бура.


СПРЕМНИ

- НАШ рудник, формално, још постоји у саставу „Ресавице“, али без сопствених откопа, па његових 340 рудара ради на инвестицијама у другим српским угљенокопима. Спремни смо за нове изазове, али ништа не зависи од нас и прихватићемо све што одлучи држава - каже директор Алексиначког рудника, Богољуб Фуртула.

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:462328-Blago-Srbije-u---jamama

Коментара: 0


# Зорана Михајловић општина Ненад Станковић Богољуб Фуртула
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима