Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Спас стигао у последњи час

rss

08.01.2009. Д. СТОЈАНОВИЋ

Спас стигао у последњи час

Штрајкачи алексиначке "Бетоњерке" истрајали су у својим захтевима и при том доказали да су били у праву. Агенција за приватизацију раскинула је купопродајни уговор са Славишом Пурићем, сада већ бившим новим газдом "Бетоњерке", који је, на јавној аукцији одржаној 28. децембра 2006. године, 70 одсто државног капитала ове фирме, у то време веома успешне, пазарио за 570 милиона динара.

Обавештење из Агенције, са парафом директорке Весне Џинић, у град на Моравици стигло је 6. јануара, тако да су радници "Бетоњерке", који су у генерални штрајк ступили још 25. децембра, одустали да у прохладној фабричкој мензи дочекају и Бадње вече.

- Одлука Агенције је спас у последњи час, јер би у противном наша фирма потонула на дно - каже председник штрајкачког одбора и фабричког синдиката Зоран Маринковић.

Иначе, оно због чега је незадовољство радника "Бетоњерке" кулминирало, а Агенција за приватизацију само потврдила, јесте то што је Славиша Пурић, противно одредбама купопродајног уговора, без писмене сагласности Агенције, оптеретио имовину "Бетоњерке".

Тако је, између осталог, средства "Бетоњерке", у износу од 92,8 милиона динара, позајмио трећим (повезаним) лицима и алексиначку фирму користио као јемца за обезбеђење средстава код пословних банака. Он је 26. новембра прошле године од Агенције добио накнадни рок од 15 дана да све доведе у ред, уз упозорење да ће у противном уговор бити раскинур због неиспуњења обавеза.

"Пошто купац у поменутом року није доставио адекватне и релевантне доказе да је испунио своје обавезе, као и што је, према подацима Народне банке Србије, на дан 26. децембра 2008. године, утврђено да је рачун "Бетоњерке" у блокади за 118,2 милиона динара, купопродајни уговор се сматра раскинутим - стоји на крају обавештења Агенције достављеног на све потребне адресе.

ПОВЕРЕНИК

Како смо сазнали, иако су, по Пурићевој одлуци, формално сви на принудном плаћеном одмору, радници "Бетоњерке" ће се, као и претходних дана, у понедељак окупити у фирми, када би требало да се одлучи шта и како даље. Први потез биће свакако договор са Акцијским фондом о именовању повереника државног капитала.


http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=135254

Коментара: 5


# штрајк Зоран Маринковић Агенција за приватизацију
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Aleksandar 08.01.2009.
  Lepo je to, samo jos gazda da vrati pare... inace ode i ovo u stecaj!!

 • (+0) (-0)

  domacin 08.01.2009.
  sada treba dobro razmisliti sta dalje i kako, treba postaviti ljude koji misle dobro nasoj opstini i firmama da ne bi smo nestali sa geografske karte

 • (+0) (-0)

  aleksincanin 15.01.2009.
  pomognimo betonjerki

 • (+0) (-0)

  saveta 15.01.2009.
  cuvajmo nasu privredu

 • (+0) (-0)

  Radnik Betonjerke 19.01.2009.
  Naravno da trebamo cuvati privredu,a ne kao lokalna samouprava koja nije ni dosla da nam da podrsku,kao da ne postojimo u ovoj opstini.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима