Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Бетоњерка" поново на тржишту

rss

24.06.2013. РТС

Фабрика за производњу бетонских стубова и трафо станица "Бетоњерка" у Алексинцу, после неуспеле приватизације, враћа се на тржиште. Иако има посла, коначна судбина фабрике се, међутим, не зна пошто су једно од 179 предузећа у реструктурирању.

Нико од 100 радника "Бетоњерке" после штрајка два синдиката и супротстављених ставова, није веровао да ситуација може да се поправи. Ни Љубинко Станковић који овде ради 32 године није могао да замисли да ће само после четири месеца рећи да је све у реду.

"Ми смо дали подршку садашњем директору и побољшање је велико. Имамо посла, примамо плате  редовно", каже Љубинко.

Знатно млађи двадесетседмогодишњи Бојан Радојковић ради шест година и са платом од 25 хиљада је, каже, задовољан.

"Радим као физички радник, на свим пословима у производњи - и на вађењу стубова, мазању калупа и на ливењу", каже Бојан.

За четири месеца огромна дуговања из претходног периода сведена су на осам милиона. До сезоне годишњих одмора радило се у две смене, за месец дана произвели су 5.000 бетонских стубова, а просек је три до 3,5 хиљаде. Све послове "Бетоњерка" обезбеђује преко тендера.

Директор "Бетоњерке" Дарко Христов каже да до краја године има још неколико великих тендера - између 300 и 500 милиона, а да би њихово учешће требало да буде око 150 - 200 милиона, тако да, већ сада, додаје, може да тврди да ће бити посла до краја године.

Готово 90 одсто производње иде ЕПС-у, па су сви у фабрици сагласни да је најбоље да се врате у састав ЕПС-а.

"Укупно осам предузећа, међу њима и "Бетоњерка" су искључени из састава ЕПС-а и сви су продати, сада постоји нека иницијатива и оба синдиката су за то да се вратимо у састав ЕПС-а", каже Славиша Милошевић радник.

Да ли ће жеље запослених, сада успешне фабрике, бити услишене знаће се најкасније наредне године када би статус свих предузећа у реструктирирању требало да буде решен.

.

Коментара: 0


# Бојан Радојковић синдикат
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима