Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Бетоњерка одлази у стечај

rss

01.07.2015. Радио Алексинац

„Бетоњерка“ је још један алексиначки колектив чија је судбина неизвесна, а опстанак доведен у питање.

Бетоњерка одлази у стечај

Према неким најавама, очекује се да сутра надлежни Привредни суд прогласи стечај овог предузећа, што у најбољем случају води у продају привредног субјекта из стечаја или у ликвидацију.

Иако је првобитно било планирано да „Бетоњерка“ буде продата приватизацијом, због захтева за поврћај имовине, одустало се од тога, то јест Агенција за приватизацију је, као надлежни орган, прекинула овај поступак, наводи принудни управник Иван Милетић.

Иван Милетић- Фирма је требало да буде приватизована у току ове године, међутим, Агенција за приватизацију, због нерешених имовинско-правних питања, односно захтева за реситуцију, прекинула је овај поступак, тако да смо били принуђени, а по налогу Агенције, да покренемо стечајни поступак у циљу очувња и заштите имовине.

Милетић наглашава да ће фирма највероватније бити приватизована из стечаја, али ће нови власник имати много мање обавеза према запосленима. Претходним договором је, подсећа наш саговорник, било предвиђено да купац преузме бригу о запосленима и настави да се бави основном делатношћу фирме још најмање три године после приватизације.

- Нажалост, ово је горе решење, али ми из фирме ту ништа нисмо могли да учинимо, ипак су надлежни органи тако одлучили. На претходним јавним позивима за куповину фирми у приватизацији пријавило се, за нашу фирму конкретно, крајем прошле године осморо заинтересованих купаца. У вези са тим одржан је и састанак у Агенцији за приватизацију и они су изразили жељу, кад се направи програм приватизације, да евентуално учествују у поступку. Међутим, до тога није дошло, делом због тог захтева за реституцију имовине, али морам да напоменем, и због прилично нестручног и неажурног рада Агенције за приватизацију, која тај захтев није решила и због чега смо на крају отерани у стечај.

Током јуна месеца, путем социјалног програма, 70 радника „Бетоњерке“ узело је отпремнину и отишло на тржиште рада, двоје у пензију, док је њих 19 остало у фирми. Они очекују да Привредни суд, на сутрашњем рочишту, званично отвори стечајни поступак и као почетног стечајног управника именује Агенцију за приватизацију. Агенција ће пак, са своје листе, касније изабрати повереника стечајног управника, који ће у многоме одредити будући ток продаје имовине „Бетоњерке“.


# Бетоњерка АД Агенција за приватизацију стечај Иван Милетић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима