Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ауто-механичари у пореском рају

rss

18.05.2016.

Према подацима неких великих добављача, у Алексинцу има 147 ауто електричара и 142 ауто-механичара који раде непријављени, или што би народ рекао, раде "на црно".

Ауто-механичари у пореском рају

Они свакодневно узимају робу за готовину без готовинских рачуна, сазнали смо из поузданих извора људи у једном нишком предузећу. С обзиром, да имају строгу евиденцију вођења књига, речено нам је и то да су алексиначки ауто-механичари убедљиво на првом месту рада „на црно“, у целој југоисточној Србији. Највише их има у Алексинцу, на периферији града, а затим и у суседним селима. Иако се могу лако евидентирати, нико их не обилази и не тражи од њих да пријаве радње.

Сходно томе, не постоји ни један разлог да они сами легализују свој посао. Има и оних мало мудријих који су своје ауто-механичарске радње пријавили али су их везали и за малопродају, па тако инспекцији „баце мамац“ да се контролишу само њихове продавнице док се у радионице, у којима се окрећу огромне паре, не улази. Свесни су кажу, да се инспекција не разуме у посао аутомеханичара и да их ови „возају као малу децу“.

Отприлике, у радионицама се окреће око десет путе више новца, него што је приказано у пазарима. Примера ради, малопродаје, које имају и ауто-механичарску радњу, пријављују 2 до 3 хиљаде динара дневни промет. Када се то помножи са десет, дневни промет је око 20 до 30 хиљада динара, или за 26 радних дана износи 700.000 до 800.000 динара месечно, где је однос уложеног наспрам наплаћеног 1 према 3.

Лако се може израчунати колико може да се заради само од радионице.

Ту се никада не издају фискални рачуни, не зна се порекло робе са бувљака, недаје се гаранција, а "за руку и муку" никада се незна, колико, шта кошта.

О непријављеним радницима и да не говоримо. Поређења ради, ако инспекција у кафани затекне сина или супругу да помаже власнику, власник је обавезан да пријави радника. Уколико се код ауто-механичара затекну чланови породице, код инспекције, све остаје само на томе. Све у свему, вреди бити ауто-механичар у Алексинцу. Огромна пара ту остаје, а "не боде" очи.

Коментара: 14


# порез инспекција предузетништво ауто-механичари фискални рачуни
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+7) (-6)

  Zoran 18.05.2016.
  Neka odu samo kod "majstor" Bukija , pa da vide šta je
  prevara . On izdaje samo račune javnim preduzeima jer mora ...

 • (+3) (-7)

  uzi 18.05.2016.
  kakav buki a prodavnicu delova ima na crno pa nikom nita,kod mene u komiliku ih ima bar 20,ako inspekcija ne moze da ih nadje pokazacu im gde su,a i perionice prijavjlene su 2-3.

 • (+3) (-5)

  Zoran 20.05.2016.
  Sasvim si u pravu .Što , bre ova finansiska i poreska nečešljaju malo tu branšu .Nego njima je lepše da im automehaničari džabe urade generalnu , nego da ih kažnjavaju . Za automehaničare ne postoje poreski zakoni u Aleksincu

 • (+2) (-2)

  gabrijel 20.05.2016.
  Ja bi to vratio na selo.....-..da kopa

 • (+11) (-0)

  Горан 20.05.2016.
  Да је држава дала 10.000 евра тим мајсторима итекако би имала права да од њих тражи да куцају рачуне, и наравно да буду пријављени. Ово на шта циља овај текст је да се све ове радње позатварају иако многи од ових мајстора, једва крпе крај с крајем, јер треба извести децу на прави пут ... школа, студије, итд. Зар мислите да они не би хтели да имају заслужену пензију. Не овако је ипак боље оне мајсторе којима сте затворили предузећа оставите још једном без средстава за рад, без егзистенције, пошаљите их на улицу, њихову децу поклоните ЛГБТ родитељима, да их они васпитавају, јер ови нису знали

 • (+12) (-0)

  radovan 20.05.2016.
  sramota,pisete svasta,u tekstu pod znacima navoda pisete muka i ruka,zapitajte se kolko casova dnevno leze ispod automobila na hladnom betonu da bi zaradili kako bi mogli da skoluju svoju decu,koliko im puta ulje i ostala prljavstina napuni oci i usta,koliko se puta nagutaju benzina,koliko puta se izbuse srafcigerima,koliko puta povrede ruke zavlaceci ih na nepristupacna mesta automobila,pa da,stvarno je to za njih RAJ!!!!TREBALO BI DA SE SVI MI BAVIMO KRIMINALOM I TAKO STVARNO ZARADJUJEMO NOVAC BEZ MUKE,DA TRUJEMO TUDJU DECU OPOJNIM SREDSTVIMA,I DA BUDEMO SIGURNI DA NAM NIKO NECE NISTA!ZASTO SE TAJ KO JE OVO OBJAVIO NIJE SETIO TIH DILERA,KRIMINALACA,NEGO BLATI OVDE OVE JADNE,MUCNE I NARADJENE LJUDE!KAKAV SMO TO NAROD?POSTUJEMO ONE KOJI BI TREBALO DA SU IZA RESETAKA A UZIMAMO HLEB NAMUCENIMA!BRAVO!

 • (+4) (-4)

  uzi 20.05.2016.
  racunica je prosta,moj primer,pragovi 2kom 3600d,2 table lima 0.8mm,2200d,smirgla,farba i otalo oko 20evra,ruka majstora za 3dana, 120evra,naravno majstor radi na crno,molim te ne pricaj gluposti.

 • (+5) (-3)

  Александар 20.05.2016.
  Браво Горане.
  А да онда и ми остали престанемо да плаћамо порезе и да радимо на црно? Имамо и ми децу, жене, швалерке...

 • (+3) (-1)

  Realno 20.05.2016.
  A sta je pametnjakovicu piscu sa advokatima,pevacima itd uhvatio si se za jednu od najprljavijih struka i poslova pa po njima blatis a ovi drugi u odelima setaju po ceo dan i nista.Ne ide to tako,malo vise razumevanja za nase majstore!

 • (+6) (-1)

  Горан 21.05.2016.
  А да претходни властодршци врате у функцију све фирме које је претходних година покрали и уништили? А не да се истресају на тзв. губтницима транзиције. Има народ неке куке и мотике по оставама и то подвучене жутим ...

 • (+2) (-1)

  Александар 21.05.2016.
  Нико неће ништа да враћа, а пошто никоме кривица није доказана, онда је - појео вук магарца...
  Волео бих ја да, од почетка деведесетих урадим ревизију како су скоро сва предузећа отишла у стечај, а појавила се нека друга, али касно је сада за то и било би прескупо.

 • (+2) (-0)

  Swaner 22.05.2016.
  Pravda nikada nije skupa. Stvar je u tome da niko nista nece da ispituje jer je 99% ljudi svih rezima unazad 25 godina imalo upliv u kriminal prilikom privatizacije.

 • (+0) (-1)

  Александар 22.05.2016.
  Мислиш да би сада, после 30 година, неко могао да докаже да Ристић није само пребацио имовину Дунава у суседно двориште и направио Ферос? Ја не верујем.
  А пљачке су почеле у том периду, ово са приватизацојом после тога је био "мачји кашаљ".
  Стога, не остаје нам ништа него да плаћамо порезе...

 • (+1) (-0)

  Горан 24.05.2016.
  Ако нам свима проради савест, можда и ушијемо Швајцарску, Шведску, Норвешку ...


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима