Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинцу потребни нови инвеститори

rss

14.03.2013. РТС

Алексинац је некада био привредни центар. У некашњој Југославији у тој општини радила су 52 привредна предузећа, а данас раде само три.

Стопа незапослености је скоро 57 одсто, а општина улаже напоре да доведе заинтересоване инвеститоре.

Алексинцу потребни нови инвеститори

ПИК Алексинац који је некада имао 12.000 коопераната и заокружену производњу, данас је потпуно опустошен. Остало је празно и 5.000 квадратних метара винских подрума.

"ПИК Алексинац запошљавао је преко 1.000 радника и био је у убрзаној приватизацији од 2002. године, међутим, доживео је оно што и многе фирме у нашој општини, а то је стечај", каже Славиша Јовановић, дипломирани инжењер агрономије.

Исто је и у индустријској зони где су, од тридесетак привредних фирми колико их је било пре приватизације, остале полусрушене зграде, а од седам и по хиљада радника, посао је задржало свега осам стотина. Фабрика филтера "Фрад" је једно од три предузећа која још раде.

Председник самосталног синдиката фабрике "Фрад" у Алексинцу Млађан Марковић каже да имају смањен број радника, међутим да, за сад, успевају да опстану уз велике тешкоће, због неликвидности и због беспарице.

Највећи број Алексинчана ради у приватним делатностима, углавном ванпривредним, и има плате знатно испод минималног личног дохотка у републици. На посао се у просеку чека више од четири године, а траже се углавном занимања из просвете и здравства.

"Један мали број је непосредних учесника у производњи, то су пекари, металоглодачи, стругари, али то је мали број", каже Драган Милојковић, руководилац службе Националне службе за запошљавање у Алексинцу.

У општини настоје да обезбеде неопходне услове за нова улагања, а кренуће од царинске испоставе и мини хидроелектрана. Појављују се потенцијални инвеститори, али нису заинтересовани за предузећа у стечају.

Председник Скупштине општине Алексинац Грујица Вељковић каже да је инвеститорима од значаја земљиште које је инфраструктурно опремљено, да могу да граде.

"Значи Гринфилд инвестиција, а ми тренутно у власништву, оно што је погодно за индустријску градњу, имамо 6,2 хектара", каже Вељковић.

Општина је покренула и процес преиспитивања досадашњих неуспелих приватизација, а о томе колико су инвеститори овде неопходни, сведочи и мотел на самом уласку у Алексинац, поред аутопута, који одавно чека неку нову намену.


Коментара: 0


# ПИК Алексинац Славиша Јовановић Саша запошљавање Грујица Вељковић Фрад Морава мотел
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима