Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Јелашић: Цене високе због монопола

rss

03.09.2007. Извор: Б92

Јелашић: Цене високе због монопола

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић упозорава да су цене у Србији више него у западноевропским метрополама.

Јелашић се слаже са министром финансија Мирком Цветковићем да је повећање цена последица и злоупотребе монопола и формирања одређених картела у домаћој привреди. "Могу вам само рећи да када уђем у Кнез-Михалову осећам се да ми заиста вређају интелигенцију везано за то колико овде шта кошта", каже он за Б92.

Најпопуларнији бели хлеб "сава" од 1. септембра кошта 29,50 динара, а од данас су у продавницама и супермаркетима поскупели млеко и млечни производи. Цене су у зависности од процента масноће и врсте производа, више за око 3-4 динара.

Највећи произвођачи млека, "Имлек“ и Новосадска млекара, објаснили су да је до поскупљења дошло због повећања откупне цене млека, проузрокованог великим сушама.

Међутим, министар финасија Мирко Цветковић истиче да на поскупљења прехрамбених производа утиче и злоупотреба монополског положаја и формирања одређених картела у привреди Србије.

С тиме је сагласан и гувернер НБС Радован Јелашић. Он каже да је веома изненађен када упореди колико су исти производи у Србији скупљи него у другим земљама Европе.

"Могу вам само рећи да када уђем у Кнез-Михалову осећам се да ми заиста вређају интелигенцију везано за то колико овде шта кошта", каже он.

"Србија је и дан-данас, када има проблем са ценама у малопродаји... практикује се самоуправно договарање, па се позову представници трговинских кућа, па се каже: Ти има да смањиш маржу на ово, ти на оно", каже Јелашић.

"Цене у Србији нису дупло скупље овде него у центру Франкфурта због ПДВ-а, већ су скупе зато што нема конкуренције", казао је Јелашић у "Кажипрсту" Б92.

Комисија: Било злоупотреба

У Србији око годину и по дана постоји Комисија за заштиту од конкуренције. Председница Савета тог тела Дијана Марковић-Бајаловић за Б92 каже да Комисија има сазнања да је до повећања малопродајних цена хлеба, уља, меса, млека дошло одређеним злоупотребама.

"Комисија може да утврди да постоји злоупотреба доминантног положаја када произвођач, односно продавац који заузима доминантан положај, наплаћује високе цене", каже она.

"Комисија може да постоји забрањени споразум, тј. картел, уколико се произвођачи односно трговци договарају око цена. Уколико комисија утврди све што је неопходно, може покренути прекршајни поступак и захтевати од суда да изрекне новчану казну, која се, по нашем закону, креће у висини од један до 10 посто укупног годишњег прихода", каже она.

Гувернер Јеласић каже да се на седницама владе до сада никада озбиљно није расправаљало о проблему монопола. Према његовим речима, они се најефикасније могу сузбити једино конкуренцијом.

"Једно је сигурно: цене овде, упоредивши с платама које су ниже него у многим другим развијенијим земљама у централној Европи, јесу далеко више него другде", каже он.

"То значи да неки и те како искоришћавају то да наши људи не могу да путују и да купују јефтинију робу. То се решава само конкуренцијом. Још увек влада менталитет: боље на једном телевизору зарадити 40 одсто, него на десет по пет одсто", каже гувернер.

Ни министар финансија ни гувернер не желе да кажу на кога сумњају да су највећи моноплисти у Србији.

Истичу да ће ово повећање цена довести до раста инфлације, тако да ће Народна банка, поред мере да ограничи рок отплате кеш кредита на две године, размотрити доношење и додатних мера како би очувала стабилност цена.

Коментара: 0


# Ана Марковић Цветковић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима