Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održani peti "Dani jagoda" u Gredetinu

rss

05.06.2012. www.jagoda-srbija.com, Radio Aleksinac

Gredetin je još jednom bio mesto okupljanja proizvođača jagoda, stručnjaka, potrošača i ljubitelja ovog predivnog voća.

Održani peti

Među tridesetak izlagača iz Nišavskog okruga, koji su se osmelili da svoju proizvodnju jagoda prezentuju stručnom žiriju u sastavu dr Jasminka Milivojević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, dr Dragoslav Cvetković, profesor na Visokoj poljoprivredno - prehrambenoj školi strukovnih studija u Prokuplju i Radomir Stojanović, predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede u opštini Aleksinac, najuspešniji u kategoriji izlagača stonih sorti sa strane bili su: Kristijan Pavlović iz Malog Drenovca (opština Aleksinac) i Božidar Marinković iz Gadžinog Hana, koji su ravnopravno osovojili prvo mesto, dok je drugi bio Ljubiša Antić iz Grabovca (grad Niš), a treći Miroljub Prokić iz Kovanluka (grad Niš). U ovoj kategoriji među domaćim izlagačima, proizvođači iz Gredetina, najuspešniji je bio Nikola Milanović, drugo mesto su podelili Slaviša i Srđan Filipović, dok je treći bio Saša Obradović.

U kategoriji industrijske jagode od domaćih takmičara pobednik je Aleksandar Novković, dok je stručni žiri dodelio dva druga mesta, Branislavu Nikoliću i Slaviši Markoviću, a treći je Dacna Janićijević. Od takmičara sa strane najbolju izloženu indistrijsku jagodu imao je Bojan Obradović iz Radevca, opština Aleksinac. Na manifestaciji je održana i tribina o proizvodnji jagoda i savremenoj tehnologiji koja se primenjuje u Italiji.

Manifestaciju su posetili i gosti iz Grčke koji su u gradu na Moravici boravili u čast obeležavanje Dana opštine Aleksinac. I to nisu bili jedini strani držvljani koji su se našli u Gredetinu i probali ukusne i zdrave plodove jagoda sa padina Jastrepca. Sa Gredetincima se družio Louis Faoro sa suprugom, direktor USAID Agrobiznis projekta, kao i direktor Fruits & Berries, Programa podrške razvoju privatnog sektora iz oblasti voćarstva i vinogradarstva u Južnoj Srbiji Dagfin Moe. Ovaj Program je i finansijski pomogao Manifestaciju. Interesantno da je pomenutoj gospodi u činiji A i B ponuđena marmolada jednog italijanskog proizvođača i prokupačkog "Hisara", koji otkupljuje sirovinu na ovom području, na ocenjivanje kvaliteta i ukusa. Svo troje "stranaca" je prednost dala Prokupčanima.

Posetioci Manifestacije "Dani jagoda" u Gredetinu imali su prilike da vide jagode tradicionalnih sorti, kao i novih, pa i pojedinih koje još i nisu registrovane kod nas kao što je "polka".


video...

Komentara: 0


# opština Radomir Stojanović Kristijan Pavlović Dragoslav Cvetković
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}